Жертвами корабельної аварії стали понад 300 людей

На кораблі завдовжки 20 метрів перебували більше 500 людей: понад 300 загинули, 155 врятувалися, півсотні все ще вважаються зниклими безвісти, однак шанси на порятунок примарні.

Жертв аварії італійський уряд поховав за державний кошт, їх як і належить вшанували хвилиною мовчання. Щодо тих, хто вцілів ведеться розслідування. Кожного з втікачів скоріш за все оштрафують на 5 тисяч євро за нелегальну міграцію. Вони розповідають, що проблеми на судні виникли коли заглух двигун і хтось запалив сигнальне вогнище.

"Вони підпалили ковдру, однак полум’я перекинулося на бензин, який був на борту. Люди налякалися, вони всі скупчилися з одного боку, з того, де вогню не було. Човен накренився, перекинувся. Дехто впав у воду, а частина опинилася в пастці на кораблі", - розповів працівник Міжнародної організації з міграції Вероніка Лентіні.

Більшість потопельників були вихідцями з Сомалі та Еритреї

Більшість потопельників були вихідцями з Сомалі та Еритреї. Вони готові на будь-що, аби потрапити в Європу, бо Сомалі з 1988-го року перебуває у стані громадянської війни; значна його частина контролюється бойовиками-ісламістами з угруповання Аш-Шабаб. Еритрея в останні роки перетворилася на одну велику тюрму, за ґратами тут перебувають 10 тисяч політв’язнів. Молодь забирають в армію, і силоміць утримують в її лавах до сорока років. А італійська Лампедуза - найближчий до неспокійної Північної Африки шматочок ЄС.

З початку 2013 року в Італію прибули понад 30 тисяч біженців

Але, біжать не тільки африканці. Згідно з даними на кінець вересня, тільки з початку року в Італію прибули понад 30 тисяч біженців. Найбільше втікачів з Сирії, майже 8 тисяч. Табет керував компанією з виробництва сонячних батарей. Разом з сім’єю він втік з Дамаска після початку повстання проти Башара Асада. Його дружина та діти лишилися в Єгипті, перетнути море вдалося лише йому.

За словами міжнародних інспекторів, новоприбулі на Лампедузу утримуються у жахливих умовах. Центр біженців розрахований на 300 людей, між тим фактично в ньому перебувають 900 втікачів. Лампедуза – крихітний острів, всього 20 квадратних кілометрів з 6-ма тисячами мешканців.

На Лампедузу прибув голова Єврокомісії та прем’єр-міністр Італії

Проблема мігрантів у першу чергу лягає на їхні плечі. Не дивно, що прем’єр-міністра Італії та голову Єврокомісії вони зустріли вигуками: "Ганьба!", "Вбивці!". Між тим Жозе-Мануель Баррозу спробував реабілітуватися і пообіцяв острів’янам реальну допомогу.

"Радий повідомити, що Єврокомісія готова мобілізувати додаткові ресурси і вже в цьому році виділити Італії 30 мільйонів євро на вирішення проблеми біженців. Ми тісно співпрацюватимемо з італійським урядом, щоби бути певними, що кошти підуть за призначенням", - сказав голова Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу.

Окрім фінансової допомоги, Баррозу пообіцяв посприяти у подоланні всіх законодавчих бар’єрів. Він, як каже, особисто лобіюватиме в євроструктурах нову процедуру отримання політичного притулку. Також Баррозу пообіцяв, що вже найближчим часом парламент ЄС проголосує за новий план з пошуку і перехоплення суден з мігрантами.

У п'ятницю затонуло чергове судно з іммігрантами

Прем’єр-міністр Італії Енріко Летта звернувся до ЄС з вимогою ретельніше патрулювати Середземномор’я, щоб подібні трагедії не сталися у майбутньому. Та вже у п'ятницю за 120 кілометрів від Лампедузи затонуло чергове судно з іммігрантами. Жертвами нової аварії стали близько півсотні осіб.