Раптове наведення порядку на митниці пов'язують з новою статтею витрат – нові соціальні ініціативи Президента.

“Вартість завищена в рази. Підвищення вартості доходить до десятків разів”, – каже голова робочої групи Громадської ради при Південній митниці Галина Вдовіна.

“Досить велику кількість підошв, інших комплектуючих ми закуповуємо в тій же Італії. Без цього виробництво не може працювати. І останнім часом чомусь митні органи почали примушувати, викручуючи руки, у наших підприємств завищити митну вартість цих матеріалів, для того, щоб сплатити більше до бюджету”, – розповів член Громадської ради при Держмитниці, керівник Асоціації "Укршкірпром" Олександр Бородиня.

У Громадській раді при Держмитниці пояснюють: дії митниці виправдані, адже роками товари ввозилися в Україну по заниженій митній вартості, відтак і кошти текли в обхід бюджету. Але наголошують, підвищення вимог має стосуватися імпорту готових товарів та посередників. Підвищувати ж митні збори на сировину, яку використовують вітчизняні виробники – помилка.

Митний збір зріс не у всіх
Підприємству на базі Червоноградської панчішно-шкарпеткової фабрики, яке працює на імпортній сировині, переконати митників вдалося.

“Митний збір нам не збільшили тільки тому, що ми постійно ведемо переписку з митницею. Довели, що у нас вартість відповідає ціні виробника. Якби йшлося, то - як мінімум на 10%. Наш покупець ще не такий багатоспроможний, що може купити дорогу шкарпетку чи колготки, тому, звичайно, це відобразилося би на ціні”, – каже директор по виробництву фабрики "Дюна-Веста" Валентина Грушецька.

Митниця заспокоє – страждатиме лише тіньовий бізнес
У Держмитниці інформацію про величезні черги бажаючих розмитнити товар називають вигадками і запевняють, від нових правил страждатимуть лише тіньовики. І поборів, кажуть, не влаштовують – все в рамках закону.

“Відсутні будь-які черги в тих масштабах, про які йде мова. Щоденно митна служба України дає по 500 мільйонів гривень до бюджету. Це є достатньо показова цифра, яка свідчить про те, що у нас є стабільна, стала робота. Тому що, аби у нас все стояло, звичайно, відповідних надходжень до бюджету, їх би просто не було”,

– сказав начальник управління адміністрування митних платежів ДМСУ Віталій Зварич.

“Там, де працюють імпортери по прямих контрактах, то ці контракти мають залишитися на тому самому рівні, як і є. Там, де задіяні офшорні схеми, то вступають в силу індикативні ціни, і ці індикативні ціни можуть бути вищі, ніж були до цього”, – каже голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, банків та митної політики Віталій Хомутиннік.

Легальний бізнес скаржиться
Втім, представники легального бізнесу жаліються, що теж потрапили під удар і через затягування процедури розмитнення терплять мільйонні збитки.

“Якщо простій, скажімо, одного тижня без матеріалів, без комплектуючих, це буде 300-400 тисяч пар, за два тижні - це величезні обсяги і величезні втрати, і втрати робочих місць, втрати платежів до бюджету, а більше того - серйозною проблемою для виробників взуття і одягу є сезонність постачання. От сьогодні потеплішало, товар має бути сьогодні вже на полицях. Якщо він буде через місяць, то це вже пізно, він нікому на потрібен”, – розповідає член Громадської ради при Держмитниці, керівник Асоціації "Укршкірпром" Олександр Бородиня.

Раптове наведення порядку на митниці саме у березні останнім часом пов’язують із появою додаткової статті видатків бюджету – соціальними ініціативами Президента, реалізацію яких уряд оцінив у 26 мільярдів гривень. Одне з джерел - митниця, яка забезпечує чи не половину надходжень до бюджету. Та далеко не всі переконані, що уряду вдасться їх суттєво збільшити, бо бізнес знайде варіанти не платити.

“От їх зараз загальмували, вони там якось пройдуть з цими вантажами, заплатять підвищені платежі, але всі інші поставки вони просто відкладуть на майбутнє”,

– вважає економіст, член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Віктор Лисицький.

Тим часом депутати Верховної Ради збирають скарги від підприємців і готуються до зменшення або повного скасування пільг на імпорт різних товарів.