За порушення норм передбачено 425 грн штрафу

20 квадратних метрів насаджень на одну дитину, гіпоалергенні рослини, працівники дитсадків без каблучок, чотири унітази з перетинками між ними у 1,2 метра - не вище, не нижче.

Такими є деякі з нових вимог.

У відкритому листі Комаровський обурюється:

"Конкретний приклад... Закон передбачає, що у приміщеннях дитячого садка повинна бути відносна вологість повітря 40-60%. ... Підняти її можна тільки за допомогою зволожувачів.... Але при цьому в законі написано: "Встановлення кондиціонерів та зволожувачів будь-якого типу заборонено".

Заступник директора Інституту гігієни і медичної екології Надія Полька на закиди відповідає: “Ми й не повинні казати, як їх (норми - "24") виконати, це повинні виконувати ті, хто проектує, ті хто будує, ті, хто експлуатує".

Порушників обіцяють спочатку попереджати, а тільки згодом - штрафувати. Максимальний штраф - 425 грн. Уникнути виконання вимог - неможливо.

Новим вимогам не відповідають ні державні, ні приватні садочки

Побудувати садочок і до нових норм було непросто, каже батько чотирьох дітей та керівник будівельної компанії Ігор Вишняков. Нещодавно зведений ним в Ірпені дитсадок майже досконалий і практично повністю відповідає новим вимогам. Щоправда, наприклад, перегородки між унітазами на 30 см нижчі, ніж передбачено, тож уже можна чекати штрафу.

Це єдиний новий садок у місті, побудований приватним інвестором за останні 20 років. Аби віддати до нього дитину, доведеться платити близько 3 тисяч гривень щомісяця. Це при тому, що власник називає садок неприбутковим. Не виключає, що з новими вимогами охочих вкладати власні кошти в подібні соціальні проекти поменшає в рази.

Жанна - керівник невеликого садочку домашнього типу. Хвалиться своїми апартаментами. У двокімнатній квартирі на київському Подолі вони організували групу для 12 дітей. Одна кімната слугує для гри та занять, інша - спальня. Тут немає чотирьох умивальників та унітазів, як цього вимагає санстанція, та жодних проблем з миттям рук чи "мокрими штанцями" поки не мали.

Тим часом невеликий державний садочок у місті Переяслав-Хмельницький, розрахованй тільки на три групи, перевантажений. Керівник Лариса Отцевич каже: останній значний ремонт був у 1989 році, тоді добудували котельню.

Відповідати новим вимогам у пристосованому приміщенні не вдасться в принципі. Тож виходять зі становища, як можуть: ігрові поєднують зі столовими, у спальнях встановлюють двоярусні ліжка.

Нові правила від МОЗ пообіцяв призупинити Азаров

А поки місць у садках катастрофічно не вистачає. Тільки у столиці в черзі на місце в садочку, станом на вересень, перебуває 6,5 тисяч дітей.

Схаменулися і в Кабміні. Як заявив на своїй сторінці у Facebook Микола Азаров, найближчим часом дія відповідного наказу МОЗ має бути призупинена. Але додав, підвищувати вимоги до дитсадків все-таки будуть.