Київ перетворився у столицю мітингів

Люди добиралися потягами, автобусами, автомобілями і навіть автостопом. Кажуть, багато прихильників опозиції так і не змогли доїхати. Мовляв, на потяги не можливо було взяти квиток попри те, що вагони були наполовину порожні. Водії автобусів через погрози відмовлялися вирушати в столицю.

На 18-те я ходив за білетом, а мені кажуть - нема білета ні одного. Так мені касирка пояснила, що не дають ні одного білета, тому що там мітинг, я ходив три дні підряд на вокзал і там одну таку знайому мав касирку і вона каже, що хіба в день приїзду прийдіть, то може буде щось, - розповідає львів’янин Микола.

“З Чернівецької області виїхало декілька автобусів, зупинили декілька раз, до Хотина, до Хмельницька і в Хмельницьк реально відбувся дзвінок до водіїв, і водії дальше не хотіли їхати, нам прийшлося пересідати в легковий транспорт і добиратися до Києва”, - каже голова облорганізації "Батьківщина" у Чернівецькій області Іван Мунтян.

Поруч із прихильниками опозиції вже традиційно зібрали альтернативний мітинг “В Європу без фашистів”. Під антифашистськими гаслами вони наступали на п’яти опозиціонерам.

Треба зробити так, щоб суспільство не сприймало фашистів, - каже Ілля, який приїхав із Запоріжжя на мітинг.

“Сині прапори їм дала Партія регіонів, і вони скандують там якийсь фашизм, а я їм кажу: найдіть хоч одного фашиста і вони жодного не показали, то чого ви скандуєте?”, - каже Олександр Остапенко, який приїхав на мітинг "Вставай, Україно!".

Мітинг проти мітингу

Маршрути опозиціонерів і антифашистів пролягли назустріч один одному. Згідно з домовленостями, 30 тисяч прихильників опозиції пішли з Європейської площі за 45 хвилин до того, як туди підійшли 50 тисяч прихильників Партії регіонів. Десятки тисяч людей розминулися за хвилини.

На Європейській площі розминулися, однак вже біля Михайлівської площі виникла бійка між свободівцями і хлопцями спортивної статури, які на БТРі намагалися в’їхати прямо в натовп людей.

Свободівці перекрили дорогу БТРу. В результаті бійки побили журналістку “5 каналу” Ольгу Сніцарчук (в неї розбите обличчя) та фотокореспондента газети “Коммерсант” Влада Соделя. За свідченнями представників “5 каналу”, інцидент стався прямо перед будівлею головного управління МВС у Києві на вулиці Володимирській. Та міліція жінку не захистила, хоча її неодноразово просили втрутитися в інцидент. Зрештою, журналістку забрала швидка, а лідери опозиції звернулися до очільника МВС з вимогою знайти винних у побитті журналістів. Міліція нікого не затримала.

Тим часом "Батьківщина", "УДАР" та "Свобода" підписали спільну декларацію, де домовилися підтримати єдиного кандидата в президенти. Але тільки у другому турі. Не назвали і кандидата від опозиції у мери Києва. Натомість заявили, що після двох місяців ходіння обласними центрами акція у Києві є тільки початком. Чого саме - не повідомили.

Опозиції потрібно рухатися на схід та південь, адже до Києва вони сконцентрували свої сили на Західних регіонах, які і так лояльні до опозиції, - кажуть політологи.

Опозиція, на жаль, повторює помилки і попередньої “Батьківщини” і “Нашої України”, які цілком зосереджувалися на своїх електоральних бастіонах. Без цього розраховувати на перемогу в 2015-му році буде практично не можливо, а тим більше що влада вже демонструє достатньо чітку стратегію на 2015-й рік, коли всі потоки грошей будуть спрямовані безпосередньо в регіони підтримки Віктора Януковича, - вважає політолог Тарас Березовець.

До чого тут фашизм, проти якого останнім часом активно мітингує Партія регіонів, не можуть пояснити самі учасники “антифашистських” мітингів. Натомість опозиціонери запланували чергові акції на День незалежності. А 22-го листопада знову збиратимуть людей в Києві.