"Такої критичної ситуації, яка сьогодні є, наприклад, у Львові по проплатах ніхто не пригадує у місцевому самоврядуванні за роки незалежності. І так само є у всіх містах України. Просто хтось має силу волі говорити правду, а хтось просто мовчить, запхав голову як страус. Але результат буде дуже плачевний, якщо зараз не розблокувати ситуацію, тому що є підготовка до зими, є ремонтна кампанія по дорогах, є питання взагалі життя, функціонування міста", - говорить мер Львова Андрій Садовий.

У Львові казначейство заблокувало 32 млн грн

У Львівській міській раді кажуть, що казначейство заблокувало 32 мільйони гривень. З них майже півмільйона мало отримати міське управління охорони здоров’я. В інших містах неоплаченими залишаються численні проекти, наприклад, ремонти доріг чи житлових будинків. Водночас київська міська влада каже, що столиця проблем з казначейством не має.

"Я не буду на казначейство нарікати, сьогодні непроста ситуація, і в кожного є проблеми, у них, мабуть, також. Основні питання для Києва ми вирішуємо. Приклад тому, цього місяця була дуже складна ситуація із виплатою зарплати. У нас затримки нема. Тому я дякую казначейству, що вони у таких складних умовах працюють з нами", - каже голова КМДА Олександр Попов.

Видатки на інфраструктуру вважаються "незахищеними" статтями бюджету

Водночас, зарплата бюджетників належить до, так званих, захищених видатків бюджету. Казначейство ж, як правило, затримує проплати за статтями, які вважаються незахищеними - це насамперед місцева комуналка та інфраструктура. Кошти за цими напрямками, якщо й проходять, то із затримкою у кілька місяців, така ситуація триває з кінця минулого року, кажуть в Асоціації міст.

"Почалося в четвертому кварталі, в першому кварталі ситуація продовжилась, але там були певні вікна, коли проплати проходили. Потім ситуація повернулась до тієї, яка була. І, в принципі, відмінності між регіонами щодо блокування немає, тобто це проблема масова, і вона характерна для всіх органів місцевого самоврядування", - говорить аналітик Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Частину грошей, які держава заблокувала ще торік, місцеві ради не отримали досі. Проблема в тому, що гроші, які заробили місцеві громади - центральна влада одразу забирає під свій контроль.

Проплати місцевих бюджетів проводяться вчасно, - Держказначейство

Тим часом у Держказначействі стверджують, що операції з грішми місцевих громад вони проводять вчасно.

Експерти кажуть, що у країнах, де орієнтуються на локальний розвиток, а не централізацію влади абсолютна більшість бюджетних грошей розподіляється на місцевому рівні - це швидше і ефективніше, бо на місцях краще знають про власні потреби. В Україні ж навпаки.

"В Україні склалася система влади, яка нагадує гриб. Тобто вгорі оця шляпка гриба є дуже потужною, вона дуже сильно тисне на ніжку, а ніжка все тонша і тонша. Тобто влада втрачає свої інституційні здатності через те, що влада концентрує ресурси, зокрема фінансові у Києві, і не дає влади на місяця. Це веде до деструкції, в першу чергу інфраструктури: школи, лікарні, дороги місцевого значення, я вже не кажу про музеї, про заклади культури", - каже експерт з політичних та соціальних питань Костянтин Матвієнко.

Єдиний казначейський рахунок слід розділити, - експерти

Для вирішення проблеми, представники місцевого самоврядування пропонують кілька рецептів. Один з варіантів - дозволити місцевим радам зберігати власні кошти у комерційних банках.

А єдиний казначейський рахунок розділити, щоб кошти держбюджету та місцевих бюджетів зберігались окремо, аби центральна влада вже не змогла залазити в кишеню до місцевої.