Кампанія триватиме два місяці замість трьох, але й обирати доведеться практично серед тих самих облич, що і минулого року. Інтригу тримають лише в Партії регіонів.


Першими кандидатів назвали у "Батьківщині"

На закритому з'їзді вирішили —- від партії підуть ті четверо, які не змогли зайти до парламенту торік.

Ми прийняли відповідальне рішення про повторне висунення кожного з тих, хто виграв вибори у 2012-му році,
— каже лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

У Первомайську на Миколаївщині, де був найскандальніший округ, балотуватиметься Аркадій Корнацький. На двох округах в Черкаській області — Леонід Даценко та Микола Булатецький.

В Обухівському окрузі на Київщині опозиція висуватиме Віктора Романюка, який на виборах змагався з регіоналкою Тетяною Засухою. Вже рік кандидат живе в Італії через порушені проти нього кримінальні справи.

"Свобода" і "Батьківщина" домовились, що на всіх округах висуватимуть лише одного опозиційного кандидата. Київ дістався Юрію Левченку з партії Тягнибока.

Ми знаходимо у собі політичну мужність координувати свої дії і ставити перед собою основне завдання — нашої координації, — сказав лідер ВО "Свобода"Олег Тягнибок.


ПР обіцяє нові обличчя

УДАР, згідно з домовленістю, своїх кандидатів не висуває. Комуністи своїх п`ятьох потенційних депутатів вже назвали. Це Валерій Ткаченко у 94-му окрузі, на Миколаївщині — Анатолій Романюк, на Черкащині Віктор Драгунов та Віктор Роєнко. Кандидат у Києві — Ігор Шаповал. А от кандидати партії влади — досі таємниця. Відомо лише, що це будуть нові обличчя.

Ми будемо бачити наших кандидатів через реєстрацію у ЦВК. Ми навіть розглядатимемо і питання підтримки позапартійних. Чому? Бо ми вважаємо, потрібно все ж розширювати базу, а не тільки пропонувати від партії”,
— пояснив народний депутат, Партія Регіонів Володимир Олійник.

З Левченком на 223-му київському окрузі конкуруватиме дружина екс-нардепа Сергія Власенка — Наталя Окунська, відомий юрист Тетяна Монтян та опозиціонер Юрій Гримчак. Останній вийшов зі складу "Батьківщини" і піде на вибори як самовисуванець.

Проблемним буде і округ на Київщині. Конкуренцію Романюку там складе Юрій Кармазін. Саме завдяки його позовам Вищий адмінсуд позбавив мандатів трьох нардепів. До слова, невідомо, чи зареєструють тут кандидата від опозиції, адже регіонали пропонують змінити виборчі правила.

Це — законопроект Єфремова-Олійника, який передбачає, що не тільки самовисуванці, а і кандидати, висунуті політичними партіями, повинні самостійно подати заяви до центральної виборчої комісії”,
— каже керівник виборчих проектів ГМ "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

Регіонали пропонують, аби кандидатів реєстрували не у ЦВК, а в окружних виборчих комісіях. А кількість членів окружкомів хочуть зменшити, з 24 до 18. Законопроект зареєстровано, але у партії регіонів обіцяють, що довибори пройдуть за старими правилами.