Тимошенко обіцяє не просити в Німеччині притулку

Представники ЄС, як відомо, більше року ведуть перемовини з українською владою щодо вирішення питання Тимошенко. Але для виїзду за кордон екс-прем’єрку, за законом, треба спочатку помилувати.

Задля юридичної легалізації можливості виїзду Юлії Тимошенко за кордон Пет Кокс і Олександр Кваснєвський подали підписане ними клопотання про помилування Юлії Тимошенко, - повідомив захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко.

Сама Тимошенко просить не розцінювати її згоду як спробу еміграції. Політичного притулку вона не проситиме, бо робить все заради підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Я не бачу нічого особливо специфічного у тому, щоб людина написала заяву про лікування, бо вона його давно потребує. Інше питання, що морально проблеми виникають тоді, коли ти звертаєшся до людини, котра тебе довела до напівінвалідності. Безумовно це складно, - сказав екс-міністр МВС Юрій Луценко.

“Раніше Янукович заявляв про те, що рішення про звільнення Тимошенко може бути ухвалене за підсумками місії Кокса-Кваснєвського. Оці підсумки відбудуться не в середині жовтня, а десь на початку листопада. Фактично майже напередодні саміту, якби Янукович не хотів звільняти Тимошенко, напевно, що таких зобов’язань публічних не було б”, - каже політолог Сергій Таран.

Зміни до КПК або помилування

Для виїзду Тимошенко за кордон є два шляхи. Перше - внести зміни у КПК та дозволили засудженим лікуватись в інших країнах. Але регіонали проти.

Це схема під одну особу. Якщо ми цей закон приймемо - Юлія Тимошенко ним скористується, і жодний громадянин України цим законом не скористається. Нам треба говорити відверто, що Німеччина сьогодні готова прийняти тільки одну особу, засуджену за тяжкий злочин - це Юлія Тимошенко. Вона не дасть візи іншим громадянам України, - каже народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

Другий спосіб - помилування президента. Юридичні підстави для цього є, кажуть адвокати, навіть попри те, що Тимошенко не відсиділа півтерміну.

У президента є таке право, виключне, це його право, застосувати помилування до засудженого, чи не застосувати. Там є, що вона повинна відбути не менше половини, але це не є нормою закону, - каже адвокат Олексій Баганець.

У разі помилування, остаточно вільною Тимошенко буде після зміни запобіжного заходу. Нині вона ще й під арештом у справі ЄЕСУ.