Зокрема, Австрія, каже, недорахувалася третини газу, прописаного в угоді, Італія - чверті. Проблеми відчули також польські, угорські, болгарські, румунські та грецькі споживачі. У “Газпромі” поспішили виправдатися, та принагідно перекласти вину на Україну.

“Сидячи на транзитних трубах, Україна відбирає зараз газ на рівні річного обсягу в 60 мільярдів кубів, що значно більше контрактних об’ємів”, - каже начальник Управління структурування та ціноутворення "Газпром експорт". Сергій Комлєв.

Натомість, український Мінвуглепром заявив про відбір російського газу з розрахунку на імпорт обсягом у 27 мільярдів кубів. Відтак, у відомстві звітують - все, що недоотримує Україна - недоотримує і Європа.

У "Нафтогазі" ж навіть запропонували допомогу північному сусіду - збільшили підйом газу з власних сховищ, щоб забезпечити поставки в Європу і заодно внутрішній дефіцит компенсувати.

“Компанія “Нафтогаз” запевняє, що не здійснює додаткових відборів газу із заявлених ВАТ “Газпром” транзитних обсягів, а зростання споживання в Україні компенсує за рахунок відбору газу із українських підземних газосховищ”.

Згодом у Москві таки визнали: протягом декількох днів змушені були скоротити поставки газу до Європи на 10%. Але потім, наполягають газпромівські функціонери, об’єми експорту повернули до передбачених контрактом.

“Прошу вас максимально докласти зусиль, щоб забезпечити потреби наших партнерів закордонних, маючи на увазі, що головне завдання енергетиків взагалі, "Газпрому" зокрема - забезпечити внутрішні потреби РФ, забезпечити споживачів в РФ. Це - першочергове завдання”, - каже прем’єр-міністр Росії Володимир Путін.

Розсудити, хто правильно рахує допомогла б прозора система обрахунку газового потоку, яка нині захована у додатках до газових угод - кажуть експерти.

“Газпром” збільшив поставки природного газу на внутрішній ринок і в нього не вистачає вже необхідних обсягів, які би покрили потреби європейський країн. В таких умовах “Газпрому” вигідніше всі проблеми з недопоставкою газу перекласти на українську сторону”, - каже експерт Володимир Омельченко.

Наступний раунд перемовин з "Газпромом" відбудеться 6 лютого

Обрана Росією тактика виправдань, кажуть експерти, скінчиться з потеплінням, коли нестачу газу пояснити лютими морозами вже не вдасться. Роз’яснити ж нинішню газову суперечку сторони спробують у Москві вже у понеділок.