Порядок на стадіоні охороняли 2 тис міліціонерів

Через скандал із санкціями ФІФА, увага до харківського поєдинку між футбольними збірними України та Польщі була особлива. Понад дві тисячі правоохоронців вистежували хуліганів.

"На футбольному стадіоні будуть знаходиться охороняючі особи, перші люди держави так само багато іноземних гостей", - розповів заступник начальника ГУ МВС України в Харківській обл. Микола Голуб.

"Якщо подібні явища, які мали місце на спорт-арені у Львові і неодноразово відбувалися на інших аренах, будуть повторюватися, нічого хорошого нас не чекає", - висловив думку віце-президент УЄФА Григорій Суркіс.

Уболівальники в обох таборах були налаштовані на перемогу

А футбольні фанати готувалися до двобою.

"Польща поб’є вас. Для нас це може бути останній шанс. Нам потрібно виграти 1 : 0", - сказав уболівальник з Польщі Яцек Гавзінський.

Все, що заборонено, ми не використовуємо. Ми проти нацизму, расизму

"Ніяких конфліктів немає. Провокацій не очікуємо. Навпаки, самі налаштовані на те, щоб боротися з усіма провокаціями. Фаєра палити ми не будемо. Все, що заборонено, ми не використовуємо. Ми проти нацизму, расизму", - сказав фан збірної України Ярослав Марченко.

Над львівською фан-зоною вивісили червоно-чорний прапор

Ніяких ознак нацизму та расизму і у Львові. У місцевій фан-зоні - лише синьо-жовта символіка. На Ратуші поруч з національним стягом - червоно-чорний, який, згідно з останніми тлумаченнями FARE, під заборону не підпадає. Натомість жодного й натяку на неонацистські прояви, які поважна футбольна організація помітила під час матчу місячної давнини між збірними України та Сан-Марино на "Арені-Львів".

"Я не знаю хто це робив. Це не люди зі Львова. Свастики ніколи не вивішували", - сказав лідер громадської організації "Завжди вірні" Тарас Павлів.

"Ця група людей, я вже їх назвав переїзним цирком Шапіто, які їздять і на кожному стадіоні намагаються вчинити подібну провокацію", - говорить народний депутат, ВО "Свобода" Ігор Мірошниченко.

ФІФА і УЄФА затвердили нові більш жорсткі правила та процедури для боротьби з проявами расизму та дискримінації на стадіонах

"Цього року і ФІФА і УЄФА затвердили нові більш жорсткі правила та процедури для боротьби з проявами расизму та дискримінації на стадіонах. Можна сказати, що українська збірна стала, скажімо, просто однією з перших чия справа була розглянута за новими процедурами", - розповів координатор FARE Павло Клименко.

ФІФА призупинила дію санкцій на час розгляду апеляції

Різка оцінка FARE могла коштувати українській збірній такої важливої підтримки 12-го гравця у такому важливому поєдинку. Втім пауза на час розгляду апеляції у ФІФА сприяла тому, що єдиний переможний гол полякам 40-тисячник "Металіст" зустрів вибухом дощенту заповненими трибунами.

"Як кажуть, добре те, що добре закінчується", - сказав головний тренер збірної України Михайло Фоменко.

Точно закінчилося все для поляків. Вони на бразильський мундіаль не їдуть. В України ж ще вся боротьба попереду. Та й санкції ФІФА наразі ще не скасовувала.