У світі - перевиробництво зерна

В Українській аграрній конфедерації підрахували, що лише на різниці цін поточного й минулого років отримають на 15 млрд грн менше, ніж торік. Адже тоді тонна української пшениці на світових ринках коштувала від 300 до 360 доларів, нині - 240. До такого падіння цін призвело перевиробництво зерна в світі.

За прогнозом продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, поточного року врожай зернових на планеті може досягти історичного максимуму - майже 2,5 млрд тонн, що на 7% більше, аніж торік.

Українська аграрна політика - далеко не ідеальна

Але у втратах українських хліборобів винні не лише зовнішні фактори. Далека від ідеальної внутрішня аграрна політика, кажуть аналітики. Якщо американським фермерам збитки від падіння цін покриває страховка, а європейським – держава за рахунок дотацій, українські виробники можуть втратити ще 11 млрд грн тільки через невідшкодування експортного ПДВ.

Окрім глобальних проблем селянам докучать дрібні, проте нелогічні незручності. Наприклад, фермери й досі щороку витрачають по 80 млн грн на техогляд сільгосптехніки.

На рентабельність аграріїв вплинули й логістичні обмеження. За підрахунками фахівців, в Україні вона в рази дорожча, аніж за кордоном. При цьому транспортних потужностей традиційно не вистачає. З 12 тисяч наявних залізничних вагонів-зерновозів реально задіяні лише 6-8 тис., констатують у Аграрній конфедерації. А через вагові обмеження на дорогах, до 24 тонн замість 35 скорочуються і автоперевезення.

Дорожники на такі заяви не зважають. Мовляв, обмеження в 24 тонни діє тільки в спеку. За інших умов дозволений максимум – 38 тонн разом із вагою автомобіля, що відповідає загальносвітовій практиці.

Ще один мінус – непродумана структура посівів

Аграрії застерігають: у прийдешнього зернового рекорду є ще один мінус – непродумана структура посівів. Фермери надають перевагу прибутковим культурам. Через це Україна може відчути дефіцит окремих продуктів, тієї ж гречки.

Мінагропрод спеціальною профільною програмою передбачив збільшення врожаїв зерна вже за 4 роки до 80 млн. А в уряді неодноразово заявляли про потенційну можливість виробляти і всі 100 млн тонн зернових на рік.

Однак навіщо селянам вирощувати все більше зерна, на якому вони заробляють все менше, міністерські програми не пояснюють.