Попри те, що ні Уряд, ні Нацбанк не зробили нічого для виконання плану, попит на валюту скорочується.

Якщо у березні минулого року обсяги купівлі валюти населенням становили понад 2,4 мільярда доларів, то в січні поточного року – 500 мільйонів, а в лютому – вже 300 мільйонів, – підрахували в НБУ.

Разом з тим, зростає портфель валютних депозитів фізосіб. У лютому поточного року він додав 288 мільйонів доларів.

“Ясно, що для банків – це проблема, з одного боку. Тому що великі пасиви у валюті при забороні кредитування це валютні ризики. А з іншого боку, при девальвації гривні валютні пасиви будуть на користь і тим, хто туди поклав валюту і самим банкам”, – вважає президент Асоціації Укранських Банків Олександр Сугоняко.

У Нацбанку падіння обсягів купівлі населенням валюти пояснюють тим, що значна його частина була сформована тіньовим сектором економіки. І завдяки запровадженню ідентифікації продавців і покупців валюти попит знизився. Натомість зростання валютних банківських депозитів обумовлене відсутністю альтернативних інструментів примноження заощаджень населення.

Заощадження українців – в економіку України
Як відомо, Мінфін запропонував українцям альтернативу депозитам – облігації внутрішньої державної позики у валюті. Дохідність за держпаперами обіцяють на рівні 9%. Такий інструмент у розрахунках уряду дасть змогу залучити значні обсяги заощаджень громадян в економіку України і зменшити вартість валютних запозичень. Зауважимо, за підрахунками чиновників, на сьогодні на руках у населення зосереджено близько 50-70 млрд доларів. Проте відновити довіру до банківської системи, після кризи попередніх років не просто.

“За офіційною статистикою міжнародної організації, яка проводить рейтинг доступності фінансових послуг, в Україні з 46 мільйонів населення 26 мільйонів офіційно не користуються фінансовими послугами у тому сенсі, в якому цими послугами користується середньостатистичний європеєць”, – пояснює старший фінансовий спеціаліст представництва Світового Банку в Україні Анжела Пригожина.

Вклади до 150 тисяч гривень стали менш захищеними
Держава, тим часом підготували українцям черговий фінансовий сюрприз. З нового закону про систему гарантування вкладів вилучили гарантію на повернення депозитів розміром до 150 тисяч гривень у разі банкрутства банку. Тепер Фонд сам вирішуватиме, яку суму повертати вкладнику. Навряд чи таке рішення банку сприятиме посиленню довіри населення до банків.