До п’ятниці гривня дещо зміцнилася, але українцям ввижається валютна паніка осені 2008-го року.

Причина дефіциту на готівковому ринку - дефіцит долара на міжбанку.

У понеділок на нього значно зріс попит і не без допомоги Національного Банку. НБУ видав банкам майже 4 мільярди гривень довгострокового рефінансування. Частина грошей пішла на валютний ринок, на якому не було достатньо долара.

“Понеділок був вихідним днем у Сполучених Штатах Америки, не було достатньої пропозиції”, - зауважив міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко.

“Те, що готівковий ринок зразу реагує на такі речі - це зрозуміло. Певна спекулятивна складова звичайно присутня”, - каже член Ради НБУ Василь Горбаль.

У середу готівковий долар продавали по 8 гривень 29 копійок. У багатьох обмінниках - його притримували або ж обмежували продаж в одні руки. Пояснення від влади - спекулянти традиційно для початку осені вирішили заробити на коливанні курсу.

“Фундаментально ми ж бачимо, що ситуація надійна, гривня спирається на щось таке, що міцне. Що це таке - платіжний баланс з чистим притоком валюти - 800 мільйонів у липні”, - зазначає керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький.

Якщо на сьогоднішній день курс базується на об’єктивній позиції, а не спекулятивних операціях, якщо не буде розкручуватись ажіотаж, то жодних підстав для того, щоб саме сьогодні був стрибок, немає, - повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко.

Офіційно у врегулювання ситуації на валютному ринку Нацбанк не втручався.

Однак, стабілізації курсу сприяв продаж долара державним Ощадбанком, який начебто отримав валюту від НБУ. На думку екс-міністра фінансів Віктора Пинзеника, Україна продовжує втрачати свої золотовалютні резерви. А притік валюти у липні в розмірі 800 мільйонів доларів, про який звітує Нацбанк, - наслідок продажу Мінфіном єврооблігацій на 2 мільярди доларів.

“Втрата резервів - це вже прихована девальвація. Резерви ж України були 38 мільярдів доларів у серпні минулого року, а на сьогоднішній день - близько 29-ти мільярдів, тобто це процес девальвації”, - каже міністр фінансів України 2007-2009-го років Віктор Пинзеник.

Тим часом, прем`єр Микола Азаров у спекуляціях звинуватив банки, які начебто штучно створили валютний ажіотаж. У НБУ тих, хто вийшов на міжбанківський ринок з грошима, отриманими від Нацбанку, обіцяють знайти і покарати.

“Спекуляції завжди були, є і будуть. І економічними методами це неможливо прибрати, ви розумієте, це можна прибрати лише адміністративними методами. Національний банк, повірте мені, зробить це настільки ефективно, що пропаде бажання в наступний раз”, - зауважив голова Ради НБУ Ігор Прасолов.

Нацбанк радить українцям звикати до валютних коливань.

Курс гривні хоч і не буде вільно плаваючим, тобто таким, що визначається співвідношенням попиту і пропозиції, але стане більш гнучким, як того вимагає Міжнародний Валютний Фонд.

“Ми говоримо про стабільну курсову політику, але з елементами певних коливань. Погодьтеся, що та ж Російська Федерація з огляду на рубль - вже всі давно звикли до його коливань і не коментують коливання в межах одного чи двох днів”, - каже член Ради НБУ Василь Горбаль.

Але валютні коливання неминуче ведуть гривню до знецінення, переконані експерти. Одна з головних причин - переважання імпорту в Україну над експортом. Щоправда, масштаби девальвації фахівці прогнозують різні.

“До кінця року - це буде за будь-яких умов. Але в тих умовах, які в нас зараз є - обмежена ліквідність банківської системи, дуже зажаті канали для спекуляції - це те, що ми зараз спостерігаємо, можемо назвати психологічний ефект”, - наголошує виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

Якщо девальвація буде викликана лише станом платіжного балансу, то можна очікувати від 30 до 50% девальвацію. Якщо до цього додасться проблема на світових ринках, то це може бути і значно більше, - прогнозує президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Процес девальвації, на думку президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняки, справа не одного місяця. Українці, які вже пережили два різких падіння гривні, напоготові.

“Краще золото зараз купувати. Золото, срібло і платину. Краща банка - це банка в городі”, - жартує киянин Володимир.

Ще у серпні рівень довіри до національної валюти був достатньо високий - третина громадян, згідно з даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, не сумнівалися у стабільності гривні. Стільки ж довіряли й американському долару. Протягом останнього тижня співвідношення, очевидно, змінилося не на користь української валюти.