Колишній соратник запропонував "несоратницький" законопроект

Який з них кращий - визначитися не змогли.

Депутати домовилися розглянути справу Тимошенко через тиждень. У порядок денний включили три законопроекти. Регіонали готові підтримати два, які дозволяють вивезти Тимошенко в Німеччину на лікування, але в якості ув'язненої. Варіант опозиції - амністія чи помилування - називають абсурдом.

Законопроект Сергія Міщенка викликав в парламенті бурю непорозумінь. Прихильники Юлії Тимошенко і гадки не мають, як колишній соратник Тимошенко своїм документом міг запропонувати лікувати Тимошенко в Німеччині на умовах Президента.

Зокрема, вона не буде мати права залишати приміщення лікарні, а після лікування зобов'язана повернутися в Качанівську колонію. Сам період лікування не буде зарахований у термін відбування покарання.

“Це якраз компроміс, щоб термін не зараховувався. Зрозуміло, що на це влада не погодиться ніколи - зараховувати цей термін”, - каже народний позафракційний депутат Сергій Міщенко.

"Батьківщина" погоджується тільки на помилування

Єдиний варіант, який влаштує європейську спільноту - це помилування, наполягають депутати з "Батьківщини". Відтак у законопроекті Арсенія Яценюка йдеться про те, що людина, яка має на свою користь рішення Європейського Суду, автоматично отримує право на помилування або на амністію.

“Якщо Віктор Янукович хоче підписати Угоду про Асоціацію, то ми готові до тристоронніх консультацій на рівні президента, місії Європейського парламенту та опозиції, щоби законопроект... спільно... підготувати і проголосувати. Але він на це не іде”, - повідомив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

На вперту опозицію послам європейських країн поскаржився спікер Володимир Рибак. Мовляв, провладна партія і Президент роблять усе, аби вирішити питання Тимошенко, натомість опозиція робить з них заручників власних політичних амбіцій.

Експерти підозрюють, що Президент досі не визначився щодо Угоди

Цього тижня влада зробила крок назад від підписання Угоди про Асоціацію - переконаний експерт Центру Разумкова Валерій Чалий. І тому вже авансом шукає винних на випадок провалу.

“Очікування... що необов'язково звільняти Тимошенко, Угода буде підписана і так - це нерозуміння того, які процеси... відбуваються в ЄС. І це свідчення того, що рішення Президента Януковича щодо підписання Угоди про асоціацію ще не прийнято”, - каже заступник гендиректора з міжнародних питань Центру Разумкова Валерій Чалий.

Керівництво Євросоюзу не стомлюється нагадувати, щоб українська влада знайшла рішення справи Тимошенко разом із місією Пета Кокса та Александра Кваснєвського. Останні знову цього тижня приїжджали до Януковича на розмову.

Тим часом риторика Президента України дещо змінюється - виступаючи на засіданні Ради глав держав СНД у Мінську він заявив, що будь-які розмови про необхідність вибору України між Євразійським інтеграційним проектом та Європою докорінно невірні. Тож він не виключає, що після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна знайде компроміс і з Митним союзом.