Продовження місії Кокса-Кваснєвського

Екс-голова Європарламенту Пет Кокс та колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський протягом трьох годин доповідали про результати роботи наглядової місії в Україні. Після 16 місяців і 22 поїздок в Україну вони так і не побачили результату у справі Тимошенко, тому вирішили продовжити місію.

“Після розмови з президентами ми вирішили продовжити місію, тому ми не винесли резолюцію. Якби ми її не продовжили, тоді б ми були песимістами, а так ми оптимісти”, - заявив Президент Європарламенту Мартін Шульц.

Ми продовжуємо нашу місію, тому що головна умова не виконана - немає рішення щодо Тимошенко. Протягом багатьох місяців ми розглядали всі можливі варіанти і сподіваємося, що знайдемо реалістичний сценарій, - пояснив екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський.

“Це політичні діячі, які мають великий досвід, велику толерантність, а президент Кваснєвський ще й чудово знає українські реалії, оскільки він відвідував нашу країну, мабуть, більше, ніж будь-хто з політичних діячів Європи, тому продовження його місії є на користь нашій країні за будь-яких умов”, - вважає віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко.

За словами Кваснєвського, на закритому для журналістів засіданні розглядався сценарій часткового помилування Тимошенко, який би скоротив термін ув`язнення з 7 до 2 років, а також можливість її лікування у Німеччині.

Політичний пінг-понг

Зіграти в пінг-понг справою Тимошенко вирішив Віктор Янукович. Аби не милувати головного опонента, президент перекинув м'ячик в парламент. Він хоче, аби депутати ухвалили закон, який позбавить Тимошенко можливості балотуватися в президенти у 2015 році, але дозволить виконати вимоги ЄС щодо її звільнення.

Віктор Янукович заявив, що законопроект, який дозволить відправити Тимошенко на лікування за кордон, зараз перебуває в парламенті.

Як тільки це питання вирішать в парламенті, і у мене на столі з'явиться цей закон, тоді буде питання до президента. Звичайно, якщо парламент прийме цей закон, я його підпишу, - пообіцяв Віктор Янукович.

Після слів Президента у парламенті дійсно зареєстрували законопроект, який регулює лікування засуджених за кордоном, авторства регіонала Миколи Рудьковського. Спікер Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що парламент наступного пленарного тижня розгляне це питання. Раніше представники Партії регіонів зазначали, що писати такий закон не збираються, а якщо опозиція документ підготує, внесуть правки.

Ми не зацікавлені затягувати, я вам відверто скажу, тобто якщо буде законопроект запропонований опозицією і він буде обговорений в залі, то, я думаю, за нього варто буде голосувати, ну зрозуміло, що з тими чи іншими поправками. Який може бути термін, які можуть бути хвороби, очевидно, не по такому треба іти шляху, що в список хвороб включати явно не найтяжчу хворобу, - заявив народний депутат з фракції ПР Олег Зарубінський

Не лікування за кордоном, а звільнення

Опозиція теж перекидає м'яч зі свого поля. Мовляв, хочуть не лікування Тимошенко за кордоном, а її звільнення.

Жодного законопроекту, який би розроблявся парламентськими силами не існує. У ВР є декілька законопроектів, які спрямовані на звільнення Юлії Тимошенко - це закон про амністію, їх було три редакції, це закон про декриміналізацію статті 364, 365 ККУ, - нагадав лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

“Влада вимушена буде запропонувати свій законопроект, який вже закладає можливості контролю перебування Тимошенко у в'язниці. Він просто має бути прийнятий, тому що інакше виглядатиме так, що Янукович не контролює парламент”, - вважає політолог Сергій Таран.

Місію євроспостерігачів Кокса-Квасневського, яка має вирішити питання Тимошенко, продовжили до 15 листопада.