Українська влада, взявши активний курс на Захід, не хоче розлучатися зі східними партнерами.


Захід — визначальний вектор розвитку України

Глава держави виступив на 68-й сесії Генасамблеї ООН. З трибуни Янукович заявив, що рух на захід є визначальним вектором розвитку України. Особливі надії офіційний Київ покладає на саміт Східного партнерства у Вільнюсі.

Твердо вірю, що підписання в листопаді Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включно зі створенням всеохоплюючої і поглибленої зони вільної торгівлі, стане важливим інструментом підвищення добробуту громадян України і, відповідно, сприятиме досягненню нашою країною цілей розвитку тисячоліття,
— заявив Президент України Віктор Янукович.

У США Януковича запитали про ув'язнену Юлію Тимошенко. Адже вирішення цієї проблеми — одна з умов для підписання угоди про асоціацію. Зараз в Україні працює місія Європарламенту за участі Кокса і Кваснєвського. Саме за підсумками її роботи і стане відомо, що робити з Тимошенко, — заявив Янукович.


США зацікавлені у підписанні Угоди про асоціацію

Прес-служба Президента похвалилася, що у Нью-Йорку Віктор Янукович зустрівся зі своїм американським колегою Бараком Обамою. Втім, насправді побачення було лише формальністю.

Сполучені штати зацікавлені в тому, щоб Україна увійшла до зони вільної торгівлі з Європейським Союзом і підписала Угоду про асоціацію. Сполучені штати сьогодні не бачать суттєвих проблем, які можуть стати перешкодою, а питання Тимошенко фактично відійшло на рівень консультацій,
— вважає директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов.

Тим часом прем'єр-міністр Азаров запевняв представників Митного союзу, що курс України на Захід не заважатиме співпраці з ЄврАзЕС. Найбільше рух Києва в напрямку Європи турбує Росію. Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв навіть пригрозив Україні додатковими санкціями у разі підписання угоди про Асоціацію, зокрема припиненням так званих особливих відносин між державами.


Амбітні плани Києва і щодо Митного союзу

У столиці Казахстану Астані відбулося засідання Вищої євразійської економічної ради. На зустрічі з Медведєвим Азаров запропонував у тристоронньому форматі за участі експертів ЄС розглянути ті положення Угоди про асоціацію, які непокоять Москву.

Водночас український прем'єр-міністр демонстрував амбітні плани Києва і щодо Митного союзу. Азаров заявив, що Україна готова приєднатися до 70 угод союзу. Натомість у Кремлі висловили сумніви, що Україні вдасться всидіти на двох стільцях.

Якщо вони приєднаються до 70 угод, а їх усього під 80, то це буде означати повноцінне членство (в Митному союзі). Ми будемо тільки раді цьому. Тільки я боюся: в умовах договору про асоційоване членство (з Євросоюзом) написано, що всі такі рішення потрібно узгоджувати з Брюсселем. Я не впевнений, що наші колеги в Європейському Союзі до цього поставляться так легко,
— заявив Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв.

У Казахстані Медведєв знову пригрозив введенням обмежувальних заходів щодо українського імпорту у разі підписання Угоди про асоціацію. На захист Києва став Євросоюз. У Брюсселі вже заговорили про санкції щодо Москви. Зокрема, комітет з питань закордонних справ Європарламенту підтримав проект запиту до Єврокомісії про вживання заходів щодо Росії. Євродепутати ініціюють введення обмеження на імпорт російських товарів та запровадження візових обмежень для росіян.