Окрім Партії регіонів та комуністів, проштовхнули скандальний документ силами 12-ти позафракційних, двох нунсівців та 6-ти депутатів групи "Реформи заради майбутнього". Один з них – Володимир Каплієнко божиться, що натискав кнопку проти, а решта його колег голосували невідомо звідки.

"Депутати, які проголосували, їх не було на своїх робочих місцях, як і їхніх карток. Можливо вони голосували в іншій частині сесійного залу", – каже народний депутат, група "Реформи заради майбутнього" Володимир Каплієнко.

Регіонали охороняли трибуну та президію від опозиції

Опозиція ухваленню мовного законопроекту практично не заважала. Зранку першими до сесійної зали потрапили регіонали. Поки більшість охороняла трибуну та президію, меншість вкрила свої місця національними прапорами і вигадала новий план зриву голосування.

"Я знаю про те, що повинні були витягнути 30 карток, і я знаю про те, що повинні були битися, і я знаю про те, що сьогодні опозиція проявила себе не в кращому плані" – народний депутат, НУ-НС Арсеній Яценюк.

Турчинов: Опозиціонери не зрозуміли, який законопроект голосують

Опозиціонери ж переклали провину на спікера Володимира Литвина. Буремний законопроект, мовляв, голосувати повинні були третім, після рішень щодо двох опозиційних законопроектів.

"Оголошення цього питання було сигналом для атаки опозиційних депутатів. Литвин за домовленістю зі своїми господарями переставив це питання на друге і депутати просто не зрозуміли, що почалось розгляд цього питання" – зазначив перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов.

"Перші 2 проекти закону щодо яких депутати внесли пропозицію про їх відхилення, ця пропозиція була поставлена на голосування і ці законопроекти два були зняті з розгляду, третій законопроект авторства Колесніченко-Ківалов прийнятий за основу. Жодних підступних кроків і дій не було" – заперечив голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

У депутатів є 14 днів на внесення поправок до мовного законопроекту

Документ ще має розглянути профільний комітет і лише тоді його винесуть на голосування у другому читанні.

"Нас регламент обмежує двотижневим строком расмотрения даного питання, тому теоретично він может бути переглянуті | в парламенті через 2 тижні, але якщо поправок буде багато, то швидше за все, що робота может затягнутися" – пояснив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

"Ми все зробим для того, щоб антиукраїнський, антидержавний закон прийнятий не був в догоду окремим членам Партії регіонів", – запевнив народний депутат, БЮТ-Батьківщина Юрій Прокопчук.

Роздмухування мовного питання вигідне і регіоналам, і опозиції

"Партії регіонів дуже важливо показати свою принциповість в таких питаннях, вони це обіцяють вже не першу виборчу кампанію//не прийняли б цей закон – ну опозиція би тиждень кричала, що вони перемогли – і що далі, так би мовити? А тепер це вже постійний процес, декілька місяців, а якщо приймуть закон – це буде до кінця виборчої кампанії", – вважає заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Нагадаємо, згідно з проектом закону російська мова отримає статус регіональної у 13 областях України.