"Ніяких не повинно бути сумнівів, що саме ці особи мають стосунок до скоєння злочинів ... Ми встановили свідків даного злочину, свідків злочинної діяльності цих осіб та задокументували всі факти", – заявив міністр МВС України Віталій Захарченко.

Правоохоронці спілкувалися з підозрюваними через електронну пошту та смс-повідомлення. Терористи погрожували новими вибухами – на дитячих майданчиках. Журналістам показали уривки оперативного відео, де видно, як зловмисники клали вибухівку в смітники, як забирали пластикові картки, на яких були гроші, цитати погроз.

Один з затриманих має відношення до наукової діяльності. Рецепти приготування вибухівки терористи шукали в інтернеті. Виготовлення не займало багато часу.

"Вибухотехнічні вироби вони роблять напередодні або безпосередньо перед вибухом. Його можна виготовити протягом 10-15 хвилин при наявності всіх необхідних компонентів, це звичайні складові хімічних сполук", – пояснив начальник служби безпеки України Ігор Калінін.

Силовики кажуть, що терористи діяли виключно з корисливою метою. Немає даних, що вибухи були направлені на дестабілізацію ситуації в країні перед чемпіонатом Європи з футболу. Судитимуть зловмисників у Дніпропетровську.

"Я хотів подякувати всім, хто приймав участь в розкритті цього злочину, дуже важливо, щоб ми з вами врахували цей прикрий випадок тероризму в нашій країні під час подальшої роботи", – заявив Президент України Віктор Янукович.

Нагадаємо, серія вибухів у Дніпропетровську прогриміла 27 квітня посеред білого дня. Тоді за годину здетонували 4 вибухівки, закладені в урнах для сміття у центрі міста. Постраждала 31 особа, 26 було госпіталізовано. Досі у лікарні залишається одна постраждала від вибуху. СБУ розслідує кримінальну справу за статтею теракт.