За рішення проголосували 10 членів ЦВК, 4 - утримались.

“Всі бачили, яким чином відбувався судовий процес, яким чином виносились ці вироки. На мою думку, в жодної адекватної людини, як в Україні, так за її межами, не виникає сумнівів, що ці рішення не є правовими, тому, в які б обгортки це не загорталось, ці рішення є злочином проти конституційних прав не лише Тимошенко і Луценка, але й мільйонів виборців”, - сказав член ЦВК, який утримався, Ігор Жиденко.

Представники опозиції наголошували на тому, що Конституція забороняє судимим особам обиратись народними депутатами, але не забороняє їм реєструватись кандидатами і брати участь у виборчому процесі. Втім, більшість членів ЦВК до цих аргументів не дослухались.

“Давайте ми уявимо собі, що ЦВК все ж таки зареєструє цих осіб, вони будуть в списку, набирають необхідну кількість голосів і що? - мають бути обраними! Але ж Конституція стверджує, що вони не можуть бути обраними. Тому, я вважаю і стверджую, що реєстрація кандидатів в народні депутати України є невід’ємною складовою обрання”, - сказав член ЦВК, який підтримав рішення, Юрій Данилевський.

В опозиції тим часом сподіваються, що Європейський суд з прав людини допоможе скасувати вироки Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, і на час парламентських виборів вони вже не матимуть судимості.

Нагадаємо, слухання справи Юлії Тимошенко у Європейському суді з прав людини призначене на кінець серпня.