“На сьогоднішній день жодного законопроекту з цього приводу немає. Плюс, якщо навіть іти за логікою змін до Конституції потрібно 2 сесії, тому проблема ця не може бути реалізована в практичній площині”, – заявив спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

“Процедура говорить про те, що необхідно на першому етапі внесення даного документу зібрати 300 голосів в парламенті. Чесно кажучи, працюючи кожен день в парламенті, я сьогодні цих голосів не бачу”, – вважає лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Попри відсутність підтримки двомовності конституційною більшістю, парламентська опозиція побоюється, що відповідний законопроект у Раді все одно з’явиться.

“Якщо дійсно Президент вирішив здати українську мову взамін за газ або ще за щось, то він може внести відповідний законопроект, і тут не треба збирати відповідні підписи. Ще раз хочу наголосити, що ми будемо стояти на тій позиції, що Конституція чітко передбачає, що лише український народ на Всеукраїнському референдумі повинен визначати долю мовного питання”, – заявив віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко.

На думку політолога Вадима Карасьова, про російську як другу державну Віктор Янукович заявив, щоб під час візиту до Москви компенсувати відмову від вступу до Митного та Євразійського союзів.

“Поступитися комерційним інтересом важче, аніж ідеологічним, гуманітарним, лінгвістичним. Сьогодні немає проблеми з російською мовою. Фактично, російська мова навіть не друга державна, а вона перша в країні – за розповсюдженням, за вживанням”, – каже він.

Нагадаємо, ІТАР-ТАРС, без конкретної цитати, повідомив, що Віктор Янукович заявив, що в Україні найближчим часом введуть дві державні мови – українську та російську.