Владислава Каськіва позбавили мандату як очільника Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України. В опозиції кажуть - вже два роки добивалися цього, втім сумісників ще в раді вистачає.

“У нас до 10 осіб, які є так званими “почесними ректорами”, “почесними президентами підприємств”, які керують собі абсолютно спокійно своїми підприємствами і вузами, рідко появляються у ВР, отримують зарплату, їхні помічники отримують заробітну плату, але вони вважають, що вони правильно і справедливо діють. Напередодні парламентської перевиборчої кампанії було б важливо поінформувати особливо громадськість про таких депутатів”, - каже заступник голови Верховної ради України Микола Томенко.

Втім прихованих сумісників не 10, а майже півсотні - каже голова комітету з питань регламенту Володимир Макеєнко. Очевидним є лише сумісництво запорізького губернатора.

“Є на сьогоднішній день один, один сумісник, в нього рахується один помічник на сьогодні і за моєю інформацією він зарплату не получає, тому що це питання моралі. Я 100% впевнений, що вони не получають зарплату, я думаю, що тут справа в чомусь іншому”, - каже голова комітету з питань регламенту та депутатської етики Володимир Макеєнко.

Олександра Пеклушенка - поки не чіпали. Мовляв, він на лікарняному. Втім, довго всидіти на двох стільцях - депутата та губернатора Запорізької області, йому не вдасться.

“Ми дуже зважено відносимося до всіх людей, в тому числі і до трудового нашого законодавства, тому якщо питання буде вирішене таким чином, що в нього (в депутата) буде все нормально, тоді ми піднімемо питання про знаття з нього депутатських повноважень”, - каже лідер фракції Партії Регіонів Олександр Єфремов.

Та якщо боротися з явними депутатами-сумісниками легко, то з прихованими практично нереально - кажуть у регламентному комітеті. Мовляв, як тільки дізнаються від "добрих" людей , про те що депутат займається ще й підприємницькою діяльністю - надсилають йому гнівний лист. Після чого слуги народу переходять на громадські почесні посади.