Як зазначає видання, здатність українського уряду виплатити майже 12 млрд доларів зовнішніх боргів у поточному році поставлена під сумнів. Адже урядовці відмовилися підвищувати тарифи на газ для населення, що було умовою відновлення співпраці з МВФ.

Натомість українські чиновники категорично відкидають можливість дефолту.

“Декілька днів тому в мене була зустріч з представництвом МВФ, і вони, думаю, практично готові поговорити про продовження програми стендбай. Насправді на сьогодні ми взагалі не бачимо проблем, навіть якщо у нас не буде відновлена співпраця з МВФ, із погашенням зовнішнього боргу”, - сказав міністр фінансів України Валерій Хорошковський.

За словами міністра, найбільша кількість виплат зовнішнього боргу припала саме на лютий, і Україна забезпечила їх без проблем. Наступні виплати очікуються в березні, червні та жовтні.

Як підкреслив Хорошковський, фінансового ресурсу достатньо для здійснення всіх цих платежів. Крім того, як зауважують експерти, в разі потреби Україна має шанси залучити не тільки кошти МВФ.

“В України є декілька джерел залучення фінансування для покриття розривів у грошових потоках. Є внутрішні ресурси, є зовнішні, зараз ми говоримо про випуск Україною єврооблігацій”, - сказав директор департаменту ІК Dragon Capital Андрій Пивоварський.

Утім, всі альтернативи не є кращими за кредити МВФ, додає експерт. Тому можливість отримати довгі й дешеві кошти фонду Україні краще не втрачати.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив, що головною проблемою в переговорах з МВФ залишаються тарифи на газ. Переглядати їх в уряді не мають наміру. Тому Україна розробляє альтернативні варіанти залучення нових позик. Як партнера розглядають Світовий банк.