Це "Томас&Сімонова", "Baker Tilly Ukraine" та "Ernst & Young" з Києва, а також "Duff & Phelps" зі Сполучених Шатів. Учасники кажуть - встановлені умови відсіяли небажаних конкурентів. Зазначимо, однією з вимог участі у конкурсі було внесення застави у розмірі 350 тисяч гривень.

Компанії, що претендують на перемогу, готові провести оцінку протягом кількох місяців. Отож до кінця року Україна отримає експертні висновки щодо вартості ГТС. Раніше називалися різні цифри: від 4 мільярдів доларів, які нібито свого часу пропонувала за трубу Росія, до захмарних 200 мільярдів євро, які вже за ґратами нарахувала екс-прем’єр Юлія Тимошенко.

“Обладнання труби може коштувати 20 мільярдів доларів. Сховища мають високу ціну, це можливо ще 10 мільярдів - це попередні оцінки”, - каже експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін.

У “Нафтогазі” запевняють - продавати трубу не збираються. Кажуть, вона ще слугуватиме для транзиту газу до Європи.

“Ми торгувати трубою не будемо. Росія – дуже зацікавлена країна, і ті всі заяви про нуль - це все для того, щоби знизити вартість ГТС”, - каже заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун.

Нагадаємо, минулого тижня російський “Газпром” заявив що після впровадження у повному обсязі проектів Північний та Південний потік, потреба у транзиті газу українською трубою дорівнюватиме нулю.