У СБУ виклик пояснили так: вчених викликали на допит як свідків у справі про розтрату майже мільйона бюджетних гривень.

"Ніякого відношення до наукової роботи ця кримінальна справа не має. Мова йде про те, що головне слідче управління СБУ розслідує кримінальну справу, яку було порушено 15 лютого 2012 року за фактом розтрати службовими особами Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС та дочірнього підприємства Інституту соціології, центр соціальних експертиз, державних коштів у розмірі 920 тисяч гривень", — пояснює речник СБУ Марина Остапенко.

Першим пішов Головаха
Першим на допит пішов заступник директора Інституту соціології Євген Головаха. Вчений дивується, чим може бути корисним слідству.

"Я розповів про функцію, структуру, ще раз сам собі нагадав і слідчому, що ми виконуємо певні функції. Вчена рада до речі фінансовим питанням ніколи не займалася і не займається, все, жодного фінансового питання у компетенцію Вченої ради не входить", — запевняє директор Інституту соціології НАНУ Євген Головаха.

Не прийшов — приведуть
У листі-запрошенні слідчого зазначено, що явка є обов’язковою.

"Якщо особа не з’явиться, ці органи мають там достовірну інформацію або мають підстави вважати, що вони все таки мають щось повідомити важливе для справи, в такому випадку вони можуть застосувати привід в обов’язковому порядку, тобто приїде міліція і забере цю особу на допит чи на дачу інших пояснень", — каже юрист Юрій Мокрий.

Депутати від опозиції стали на захист науковців. Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко ініціює звернення парламенту до СБУ про припинення допитів.

Мовляв, потрібно викликати бухгалтерів та фінансистів, а не відомих соціологів та вчених.

"Я вважаю, що це маразм і це методи старого часу, бо за Сталіна була справа лікарів, то тепер хочуть зробити справу соціологів", — заявив віце-спікер ВР Микола Томенко.

«СБУ взялась за неугодних владі»
"На моїй і не тільки моїй пам’яті це вперше, коли така установа, яка покликана займатися питаннями національної безпеки України, займається не питаннями національної безпеки України, а питаннями пропрацювання очевидно неугодних владі соціологів", — вважає фракція НУ- НС В'ячеслав Кириленко.

Янукович: Це — непрофесійно
Прокоментував роботу СБУ і Президент України Віктор Янукович.

Він розцінив це як непрофесійний підхід. У коментарі Українській службі Бі-Бі-Сі глава держави заявив, що вимагає від Служби безпеки виважених, мудрих і демократичних підходів при здійсненні своїх службових обов’язків.