На порядку денному було і наболіле для України газове питання.

“Зараз, наприклад, наші промисловці платять за газ $ 560 дол за тисячу кубометрів. Це рекордна ціна і такої ціни практично ніде в Європі немає”, - сказав Прем'єр-міністр України Микола Азаров.

“На сьогоднішній день Міненергетики РФ передала українській стороні новий проект відповідного договору, навколо якого і будуть вестися консультації та переговори”, - сказав голова Держдуми РФ Сергій Наришкін.

Що саме нового в договорі - чиновник не уточнив.

Раніше у ЗМІ з’явилась інформація, що Росія готова запропонувати Україні, як і іншим європейським країнам, 10% знижки в ціні на газ. Експерти такі пропозиції росіян називають передвиборчим піаром.

“В цьому випадку Росія показує себе - і в Україні, і себе в Росії - таким собі добрим сусідом, який хоче жити дружно і мирно. Нам потрібно використати цю ситуацію і зачепитися за цей переговорний процес”, - каже директор "Агентства моделювання ситуацій" Віталій Бала.

Попри розмови про газ, Наришкін вкотре нагадав підписані домовленості про вільну торгівлю в рамках СНД. Росія висловила бажання синхронно з Україною ратифікувати цей документ. Проте такий поступ поки не вітається українською стороною.

“Ми не готові на сьогоднішній день до того, щоб імплементувати той документ, який є. Над ним триває робота. Ми з нашими колегами з Російської Федерації доопрацюємо його до того стану, який ми розуміємо. І ми готові будемо імплементувати його в будь-який день. Але на сьогоднішній день така робота ще не завершена”, - сказав лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Більш лояльні в Раді щодо порядку перетину українсько-російського кордону - відповідний проект закону вже внесено у порядок денний українського парламенту на 22 лютого.