“Юлія Володимирівна номінувалась як людина, яка бореться і боролась за демократію в Україні. Подання на номінацію Нобелівської премії робили народні депутати, які представляють опозицію в Верховній Раді. Крім того робили депутати, представники парламентів інших країн”, - каже народний депутат України Юрій Одарченко.

Серед цьогорічних номінантів премії миру також президент США Біл Клінтон, колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль та відома російська правозахисниця Світлана Ганнушкіна. Присутність поряд з ними прізвища Тимошенко не дивує політолога Вадима Карасьова. За його словами, чим гірше в Україні з демократією - тим більше балів у опозиціонерки.

“Нобелівська премія миру, вона не є такою сугубо пацифістською. Це не премія за мир, це скоріше сьогодні премія за демократичний мир для того, щоб утримати демократичний мир у світі для того, щоб не допустити сповзання України від демократії до авторитаризму, в такому випадку можуть дати Нобелівську премію Юлії Тимошенко”, - каже політолог Вадим Карасьов.

Лауреати премії стануть відомими у грудні цього року. Зазначимо, кандидатів у список номінантів пропонують політики, науковці, колишні лауреати чи представники потужних міжнародних організацій. У 2005-му на Нобелівську премію миру номінували Президента України Віктора Ющенка.