Із білими плакатами та колючим дротом за право на правду

“Це операція типу операції з законом про червоний прапор, себто ми його ухвалимо, а потім ми його відкличемо, заветуємо. В даному випадку йдеться про те, щоб попередити журналістів в період виборів, і на період після виборів – “Помовчуйте!””, – сказав телеведучий телеканалу ICTV Андрій Куликов.

“В нинішньої влади в руках сконцентрувалося все, у неї достатньо батогів – в неї є міліція, в неї є прокуратура, в неї є податкова інспекція, в неї є суди. І цей закон – ще один батіг, яким вона битиме все суспільство, якщо ми не доможемося, щоб зараз цей закон був відкликаний”, – каже телеведуча “5 каналу” Тетяна Даниленко.

Назустріч журналістам народні депутати пообіцяли піти вже у вівторок зранку. Постанова про скасування скандального законопроекту буде першою у порядку денному.

“Я завтра внесу, як тільки розпочнемо роботу, пропозицію про зняття з розгляду цього законопроекту. Я, коли відбувалося обговорення цього питання, провів опитування шляхом записок”, – сказав Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Єфремов продовжує підтримувати ініціативу Журавського

Відповідь "ні" щодо скасування законопроекту про наклеп – у голови фракції Партії регіонів. Олександр Єфремов продовжує підтримувати ініціативу Журавського. Вона, мовляв, може врятувати не одне життя.

“Якщо я голосував в першому читанні, то якщо в подальшому буде можливість голосувати за даний законопроект і він з'явиться, я буду за нього голосувати. Там написано – якщо наклеп спричинив складні наслідки, що таке? Припустимо, вас оббрехали, ви не витримали і померли, дай Боже, щоб такого ніколи не було, і тоді вступає цей наклеп, це не жарт”, – каже Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Однак, зважаючи на суспільний резонанс, законопроект у нинішній редакції ухвалювати не будуть, каже Єфремов. За його словами, фракція Партії регіонів, швидше за все, проголосує за його відкликання і, ймовірно, скерує документ на експертизу до Венеціанської комісії.

Журналісти збираються на повторну акцію протесту

Опозиція вважає – таким чином влада відтерміновує криміналізацію наклепу.

“Щось хімічать, кудись відправлять на якусь, можливо, оцінку, експертну оцінку, і знов таки замилять закон для того, щоб після того, як пройдуть вибори і вони перестануть грати з журналістами і з політиками, і з народом, вони знов цей законопроект зроблять актуальним”, – вважає Голова фракції “БЮТ-Батьківщина” Андрій Кожем'якін.

Тим часом у вівторок журналісти проведуть повторну акцію протесту.