Неспроможність забезпечити повний обсяг постачань газу у Європу - спричинена крадіжками. Крадієм називає Україну.

“Відбувалося те ж саме, що відбувалося і попередні роки. Це є для мене достатньою підставою доручити “Газпрому” при проектуванні та при прокладанні газопроводу Південний потік орієнтуватися на максимальний об’єм прокачування газу”, - каже Президент Росії Дмитро Медведєв.

Максимальний об’єм - це більше 60 мільярдів кубометрів блакитного палива. У “Газпромі” порахували, додати Північний потік і білоруську ГТС - і транзитна вартість України дорівнюватиме нулю. Заради такої мети не шкода і 20 млрд євро. У стільки оцінюють вартість Південного потоку.

Порожньою українська труба все одно не залишиться, кажуть експерти. Нині Україна транспортує до Європи близько 100 мільярдів кубометрів російського газу на рік. Захід очікує збільшення поставок і у Єврокомісії українську ГТС називають її одним з основних маршрутів.

“Необхідно терміново розробити довгострокову стратегію для того, щоб залишатися надійним і конкурентоспроможним гравцем у сфері транзиту газу”, - каже представник Єврокомісії Марлен Холзнер.

Нині “Нафтогаз” активно відбивається від інформаційних атак сусіда та намагається визначити вартість вітчизняної ГТС. Компанії, які оцінюватимуть українську трубу “Нафтогаз” обиратиме вже у понеділок.