Тихо й мирно відбувся історичний факт. Ми не пішли на поводу у засобів масової інформації, які протягом двох тижнів намагалися створити не просто конфлікт, а спровокувати своїми діями представників опозиції на вибухи мін, шашок та іншої нісенітниці, — сказав співавтор законопроекту Вадим Колесніченко.

Без димових шашок, але з порушенням регламенту. З відео прямої трансляції та офіційної стенограми видно, що депутати голосували за законопроект, не включивши його до порядку денного. А перший віце-спікер Адам Мартинюк не оголосив, в якому читанні ухвалюється документ.

“Як мінімум п’ять порушень регламенту ми зафіксували. Я вже не кажу про порушення Конституції в самому тексті цього документу. Навіть при процедурі включення до порядку денного було порушено як мінімум дві статті регламенту. Перша — треба було включати на ранковому засіданні, по-друге, коли включилось на вечірньому засіданні, не було проголосовано рішення про включення до порядку денного”, — повідомив віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко.

В силу різних обставин, голосування відбувається по-різному, тому вибачте, але ми діємо в рамках тих умов, в яких доводиться працювати, — сказав голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

На знак протесту проти мовного законопроекту безстрокове голодування оголосили одиннадцять опозиційних депутатів. До них на сходах Українського дому у перший же день мирної акції приєдналося декілька сотень людей.

Беркут захисників української мови намагався відтіснити двічі. У вівторок сутички відбулися через спробу встановити намети. Коли від них відмовились, спокій протривав до ранку середи. У цей день мала відбутися підсумкова прес-конференція Президента Віктора Януковича в Українському домі. Та його сходи, незважаючи на постраждалих з обох таборів, спецпризначенці так і не відвоювали.

Замість прес-конференції президент зібрав на Банковій лідерів парламентських фракцій. Щоправда до президента не прийшли опозиція та спікер Володимир Литвин. Вони у цей час провели свою зустріч, а гарант тимчасом заговорив про можливість дострокових парламентських виборів і так і не дав відповіді, чи підпише він мовний законопроект.

Все, що належить до повноважень Президента в цих питаннях, — я їх буду використовувати повністю. Тільки після того, як я вивчу всі ці питання, я буду мати можливість висловлювати свою точку зору і, відповідно, приймати певні рішення, — сказав Президент України Віктор Янукович

Та до президента скандальний закон має ще підписати спікер. Володимир Литвин таки пообіцяв цього не робити, зважаючи на порушення регламенту. Та оголосив про свою відставку.

Як сказав один народний депутат, ми розвели їх, як котят. Розвели насамперед мене. За таких обставин, шановні колеги, я прошу розглянути питання і прийняти рішення про мою відставку, — голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Піти з посади віце-спікера вирішив і Микола Томенко, а 2 опозиційні фракції на знак протесту не з’являлися у сесійній залі до кінця тижня. Протягом трьох днів під куполом головував віце-спікер Адам Мартинюк, а близько 50-ти народних обранців штампували закони.

В п’ятницю, в останній день Х сесії, більшість відмовилась розглядати відставку Володимира Литвина, назвавши його рішення емоційним та передчасним.

Таким чином "мовний" закон завис у повітрі — спікер не підписав, відтак, до президента його не направили. Водночас, парламентська більшість ще не докінця розробила схему під назвою "позбутися незговірливого Литвина". Тому, можуть зібратися на позачергову сесію, орієнтовно на початку серпня.

До цього моменту Конституційний суд може винести рішення за поданням регіоналів - вони оскаржили процедуру, за якою звільнити спікера можна лише таємним голосуванням бюлетенями. Цю норму Верховна Рада уже скасувала. Однак і ці зміни також має підписати Володимир Литвин.

Тим часом, замість мітингу на захист української мови опозиція оголосила безстрокову акцію "Україна без Януковича" і розійшлася з-під Українського дому.