Від сенсорної кнопки до парламентської кризи

Вимагаючи встановити систему для персонального голосування Рада-3 з сенсорною кнопкою, УДАРівці весь тиждень ночують в парламенті.

Щодня по кілька разів лідери фракцій збиралися в кабінеті голови ВР шукати компромісу. Регіоналів сенсорна кнопка не влаштовує. То вона шкідлива для здоров"я, то її термін придатності вийшов. Опозиція такі аргументи не сприймає.

В найоптимальніші технічні можливості добитися персонального голосування кожного народного депутата України в стінах ВР України, тільки це буде запорукою унеможливлення парламентської кризи, яка незмінно насувається в Україні,
- висловив думку опозиціонерів лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок.

Депутати більшості демонстативно приходили майже усім складом у парламент і обіцяли голосувати кожен за себе. На їхню думку, треба розробити нову систему Рада-4, однак для цього потрібен час.

Система для голосування нового покоління може обійтися бюджету у 15 мільйонів гривень. Підіймати руки, голосувати бюлетенями або ж блокувати картки відсутніх депутатів - економно, однак регіонали такі пропозиції для роботи ігнорують.

Кримінальна справа проти Арсенія Яценюка

Через нашумілу сенсорну кнопку регіонали вимагають від Генпрокурора порушити кримінальну справу проти Арсенія Яценюка, який на посаді спікера у 2008 році начебто незаконно витратив на ситему Рада-3 вісім мільйонів гривень. А кнопка так і не запрацювала.

Нам не вистачало декількох тижнів для того, щоб включити цю систему, оскільки необхідно було пройти сертифікацію в органах державної сертифікації, і на той момент, коли мене звільнили з посади голови ВРУ, Партія регіонів буквально через тиждень отримала всі сертифікати, які дають можливість включити цю систему,
- пояснив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Пошуки компромісу зайшли у глухий кут. Партія влади припускає силовий метод розблокування трибуни. Якщо опозицію силою не подолають, то візьмуть хитрістю - припускають в Партії регіонів.

“Я категорично проти фізичних зіткнень, раніше встанемо, вони стомилися, вони вже сьогодні не знають, що робити, ви за 20 років можете мені навести приклад, коли блокування досягало результату – ні”, - розповів народний депутат від фракції Партії регіонів Володимир Олійник.

Опозиція почала відлік часу до розпуску парламенту

Згідно з законом, якщо парламент не запрацює протягом 30 днів, Президент має право його розпустити. В опозиції кажуть - відлік часу пішов. Більшість запевняє - цього не допустить.

Я думаю, що межі компромісу будуть дуже прості, буде встановлено один чи два дні для голосування протягом пленарного тижня. Таке вже було, коли існувала парламентська більшість у 2000-2001 роках, коли був один день для голосування, коли всі з"їжджалися і голосували,
- повідомив політолог Євген Магда.

Спікер Володимир Рибак не втрачає оптимізму й заявляє - 19 лютого опозиція має розблокувати парламент. Адже до саміту Україна-ЄС необхідно ухвалити євроінтеграційні закони. Без них, як наголошував єврокомісар Стефан Фюле, Угоду про асоціацію з Україною ЄС не підпише.