Доки народні обранці сперечаються, чи варто скасувати обмеження, у профільному Міністерстві запевнили - з 2013-го нічого не зміниться.

“Ви чітко знаєте, що по кодексу, згідно з законодавством, обіг сільськогосподарської землі, купівлі-продажу - може функціонувати тільки після прийняття закону про земельний кадастр, який прийнятий, і закону про ринок землі”,- сказав міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Найболючіша тема у протистоянні прихильників та противників скасування мораторію - можливість продажу землі іноземцям. Адже відомо, що більшість великих агрохолдингів належать закордонним інвесторам.

Експертні оцінки:

Вже 12 мільйонів гектраів землі з допомогою тіньових схем в Україні присвоїли. Тому без врегулювання правового поля цівілізованого розвитку ринку не буде.

Порівняйте зі ставками по депозитах. І от оцю різницю досить неважко обчислити. Це те, що виймається з кишень оцього селянина, про якого всі "піклуються". Господарювати не можеш, продати не можеш - здавай в оренду за безцінь, - науковий радник Міжнародного правового центру Анатолій Мірошниченко

Прогнози:

Ринок зможуть повноцінно запустити, за найоптимістичнішими прогнозами, не раніше як за два-три роки. Адже зараз у народних обранців є справи важливіші - утриматися на своїх депутатських стільцях.