Синоптики прогнозують - морози триватимуть ще тиждень, щоправда вже не такі люті.

“Тріскучі морози стали справжньою катастрофою для українців. Лише за минулий тиждень нестерпний холод забрав десятки життів, ускладнив транспортне сполучення і навіть заморозив море”, - каже журналіст Ганна Іваненко.

Жертв переохолодження щодня приймають у лікарнях. Хтось замерзає на вулиці, хтось у власних домівках. В оздоровчому відомстві вирішили перевірити, в яких умовах зимують українці. А безхатченків взагалі триматимуть в лікарнях.

Медики радять рухатися на морозі

Медики радять менше перебувати на морозі. А якщо вже вийшов - рухатись і користуватися пунктами обігріву. Таких в Україні майже три тисячі.

“Не стояти на зупинці, краще пройтись. Бажано пити теплий, солодкий чай з медом. Для холоду потрібне тільки сухе тепло – не розтиратися спиртом, чи ще якимось настоянками”, - каже заступник головного лікаря центру термічних уражень Сергій Стаскевич.

Люті морози "закрили" базари і "підняли" ціни

Через морози закриті базари та ростуть ціни на овочі й фрукти, які мерзнуть. Втім, подорожчати може не лише городина. Згодом теж чекає і на і хліб - вимерзає озимина.

“Сьогодні є загроза в певних регіонах при відсутності снігового покрову є загроза вимерзання”, - каже міністр агрополітики і продовольства України Микола Присяжнюк.

Біля Криму замерзає море

Мерзнуть не лише в полі, а й в морі. Чорне море подекуди вкрилося кригою. Поблизу узбережжя Керчі в льодову пастку потрапили три іноземні судна. А на озері поблизу Євпаторії від морозу довелося рятувати лебедів.

У Європі температура подекуди опустилася до -35

Від сильних морозів потерпають також і європейці. На Балканах мороз сягнув 35 градусів. Жертвами холодів у Центральній та Східній Європі стали десятки осіб, тисячі людей у лікарнях з обмороженнями. Сотні настелених пунктів через потужні снігопади опинилися відрізаними від навколишнього світу. Сніг спричинив транспортні проблеми навіть у зазвичай теплих Італії та Туреччині.

Понад півсотні японців загинули, чистячи дахи від снігу

Сніжить і в іншій частині земної кулі. В Японії десятки людей похилого віку стали жертвами снігопадів. Причина смерті - падіння з дахів власних будинків, де вони намагалися розчистити завали снігу.

У США - аномальна зима, на термометрах +20

Тим часом у США аномально тепла зима. У Вашингтоні, де стовпчики термометра показують плюс 20, зацвіли дерева. Місцеві мешканці задоволені, але трохи збентежені. Бабак Філ, національний погодний оракул Америки, напророкував ще шість тижнів зими. Але американці йому не дуже вірять - за вікном вже майже весна.