За їхніми словами, хоча офіційно переговори тривають, утім, як мінімум до Президентських виборів у Росії рішення за газовими контрактами не буде. Натомість конфлікт вже традиційно для Москви може затягнутися до кінця осені. А до того часу, як констатують фахівці, через міжнародні санкції проти Ірану енергозалежність України може лише зрости.

“До залежності від імпорту газу додалася залежність і від постачання нафтопродуктів. У 2011 році в деякі періоди Україна споживала 60-65% імпортних нафтопродуктів. В умовах не завантаженості НПЗ на території України”, - каже президент УСПП Анатолій Кінах.

При цьому намагання України заручитися підтримкою Європи може не дати очікуваного результату. Адже, як констатують аналітики, лобі "Газпрому" в ЄС потужніше. Росія давно намагається стати енергетичним монополістом в Європі. І, як констатують експерти, цілеспрямовано йде до мети.

Разом з тим, як заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер, модернізована тристороннім консорціумом Україна-Росія-ЄС українська ГТС буде більш ефективною, ніж будівництво "Південного потоку". Тож вітчизняна труба порожньою не залишиться в будь-якому випадку, переконані експерти. Однак працюватиме вже на інтереси Росії. Проте окремі аналітики бачать в цьому не лише негатив.

“Практично в кожній країні, починаючи з Німеччини, Фінляндії, Болгарії, Румунії, Італії, є компанії, які я б порівняв з РосУкрЕнерго. Не зовсім, але схожі. Тому що там частка належить “Газпрому”. І він отримує там прибуток. Тому, відповідно, “Газпрому” вигідно домовлятися з тими країнами. Оскільки вони пішли йому назустріч. Вони пустили його на свій ринок. Тому виникає логічне питання: а чим Україна відрізняється від європейських країн?” – каже експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Водночас, інтереси “Газпрому” в Європі не обмежуються лише газом. Енергогенерація - наступна в списку, констатують експерти. І в Україні теж. Як прогнозує Корольчук, через років 5 українські енергогенеруючі компанії теж скупить “Газпром”. А щоб енергетична облога не закінчилася капітуляцією, плани з енергозаміщення та енергоефективності слід втілювати в життя вже сьогодні.