Продуктивна Рада

Верховна Рада у закритому режимі ухвалила президентський законопроект "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" та "Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей".

"За" проголосували відповідно 277 та 287 нардепів.

Порошенко на запитання журналістів, чи впевнений він у тому, що прийняті у Верховній Раді закони допоможуть мирному процесу, сказав:

Ні, але ми повинні зробити свій крок до цього і забезпечити, щоб та сторона теж зробила відповідні кроки. Не буде цього - вони (закони) не діятимуть

У свою чергу, партія Об’єднання "Самопоміч", лідером якої є мер Львова Андрій Садовий, ініціюватиме скасування закону про "особливий статус" і визнання цих територій окупованими.

Ці райони сьогодні є під фактичною окупацією. І так це треба називати, а не давати їм більші права, ніж іншим українцям,
— наголосив Садовий

Після голосування за законопроекти щодо Донбасу Рада ухвалила Угоду про ратифікацію з Євросоюзом. За відповідне рішення проголосувало 355 депутатів.

Синхронно з Радою Угоду про асоціацію ратифікував Європарламент. "За" — 355 європарламентарів.

Петро Порошенко підписав закон про ратифікацію безпосередньо у залі парламенту і повідомив про намір наступного тижня представити Національний план реформ - "Стратегію-2020".

Голосування за ратифікацію Угоди з ЄС є цивілізаційним вибором України. Ми виправляємо помилку, допущену 350 років тому. Україна – це Європа. Так сказав і зробив український народ. Під цією угодою стоїть підпис в першу чергу всієї України. Прикро, що ця угода скріплена кров'ю. Але такий вибір, така боротьба і така плата за свободу, за демократію і за незалежність,
— сказав з приводу ратифікації прем’єр Арсеній Яценюк

Речник МЗС України Євген Перебийніс заявив, що ратифікація Угоди про асоціацію ЄС-Україна закінчиться протягом 1-3 років.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів, що цього тижня подібні Угоди ратифікують ще кілька країн. Україні обіцяли процес роботи з Угодою пришвидшити.

Коли ми закінчили розробку Угоди, хтось казав, що цей процес буде тривати 4-5 років. Це песимістичний сценарій. Зараз ми працюємо над тим, щоб вже у найближчій перспективі ми мали Угоду, яка буде реально працювати. Я абсолютно впевнений, що Угода запрацює дуже скоро,
– заявив Клімкін

Крім того, депутати після ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС ухвалили Заяву "Про європейський вибір України". За відповідне рішення проголосували 289 народних обранців.

У свою чергу, Голова Євроради Герман Ван Ромпей і президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу привітали ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною і ЄС і заявили, що вона "забезпечить план для перетворення України на сучасну та процвітаючу європейську демократію".

Насамкінець Верховна Рада з другої спроби ухвалила закон про люстрацію влади. За відповідне рішення проголосував 231 нардеп.

Засідання ВР супроводжувалось сутичками під стінами паламенту. Прихильники "Правого сектору" закидали правоохоронців яйцями і підпалили шини. Активісти розхитали й зламали частину огородження біля внутрішнього двору парламенту. Крім того, в результаті сутичок було травмовано чоловіка.

Криваве "перемир’я"

За словами координатора “Інформаційного опору” Дмитра Тимчука, у Донецьку зберігається вкрай напружена ситуація: позиції українських військ на території аеропорту обстрілюються практично безперервно.

Минулої доби терористи завдали ударів на напрямках Кіровське, Жданівка, Верхня Кринка. Усі атаки було відбито силами Антитерористичної операції, ворог зазнав втрат. В РНБО запевняють, що українські бійці не мають наміру здавати Донецький аеропорт, бо він є вигідним плацдармом для подальшого наступу.

У самому Донецьку після численних обстрілів зруйновано будинки.

Спікер Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко повідомив, що за минулу добу загинуло 3 українських військових, 2 отримали поранення. Всього за час "перемир'я" на сході України загинули 16 українських військових.

Крім того, впродовж минулої доби в результаті бойових дій у Донецькій області загинуло троє мирних жителів.

За 15 вересня учасники гуманітарної місії в зоні АТО виявили в районі урочища Червона Поляна останки 14 українських військовослужбовців.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу вважає, що в Україні загострилася ситуація, тож РФ треба розгортати повноцінне кримське угруповання військ.

Разом з тим, кількість загиблих російських військових на Донбасі складає понад три з половиною тисячі людей. Про це розповіла російська правозахисниця Олена Васильєва.