Про це йдеться в матеріал "Financial Times", повідомляють "Ведомости".

Матеріал FT підготовлено за результатами бесід із міністрами, високопоставленими чиновниками ЄС, дипломатами, офіційними особами й співробітниками спецслужб із понад 10 країн.

"Порошенку терміново потрібно було зупинити наступ сил, що протистоять українській армії, а для того, щоб домовитися про припинення вогню, йому був потрібен Путін", — зазначено у статті.

За словами одного з європейських дипломатів, Порошенко боявся, що "за два дні втратить (свою посаду)", якщо не досягне перемоги чи миру.

Тому Порошенко подзвонив до Путіна й заявив: якщо бойові дії не будуть припинені, Київ викладе в інтернет армійські жетони російських солдатів, а також зв'яжеться з їхніми матерями й дружинами, щоб розповісти, де вони перебувають.

Читайте також: Путін пропонував Меркель "чеченський сценарій" для України, — The Financial Times

Цю історію Порошенко згодом розповідав декільком високопоставленим західним чиновникам, хоча російські представники її не підтверджують.

"Деякі вважають це свого роду показною хоробрістю з боку Порошенка", — зазначає видання.

"Московські чиновники в приватних бесідах теж відзначають, що вони відчувають, що з Порошенком можна мати справу. Він наполегливий, і йому вдавалося здійснювати вплив на прийняття ключових рішень в ЄС", — відзначається в статті.

Як наголошує FT, заради встановлення миру Порошенко був навіть готовим піти на перегляд тарифів по численних товарних позиціях в рамках економічної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом, як на тому наполягала Росія.

"Але цьому чинив опір голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, і в якості компромісу було вирішено відкласти набуття чинності економічної частини угоди з української сторони", — зауважено у матеріалі.

Як відомо, під час робочої поїздки на Харківщину Президент України Петро Порошенко закликав жителів області не втрачати пильності перед ймовірною загрозою, адже "ворог все ще планує підпалити Харківщину, як зробив це з Донбасом".