В ефірі Шустер Live Порошенко сказав, що гречка зникла "внаслідок абсолютно непрофесійного адміністративного втручання в ринкові механізми визначення ціни".

"Я хотів би заспокоїти всіх. Зерна в країні достатньо. На сьогоднішній день ми маємо результат абсолютно бездумних, я би сказав злочинних, непрофесійних дій, внаслідок яких зникло борошно", — наголосив він.

"Як визначається на сьогоднішній день інфляція. На перелік дуже важливих, соціально значимих товарів в областях працюють обласні цінові інспекції, де по знакових товарах виробник йде до цінової інспекції і декларує ціну реалізації", — розповів глава Ради НБУ.

"Я виробник зерна. Або я виробник борошна. Йду і кажу: я закупаю за стільки-то зерно, маю такі-то видатки на переробку, маю таку-то рентабельність і прошу мені погодити таку-то ціну на борошно. За дуже короткий термін ціна на зерно зросла в Україні і в світі надзвичайно суттєво", — заявив Порошенко.

За його словами, "українське зерно на експорті коштує 350-370 доларів за тонну". "Це означає, що на внутрішньому ринку справедлива ціна за тонну зерна є 2900 гривень. Купити це дешевше 2000-2100 неможливо", — сказав глава Ради НБУ.

"Ти приходиш як виробник у цінову інспекцію і кажеш: я купую його за 2100, ось моя мінімальна рентабельність, дозвольте мені продавати борошно по такій ціні. Ні, бо це вплине на показники інфляції. Ми вам не зареєструємо", — заявив Порошенко.