Із цього числа повністю довіряє приватним підприємцям лише половина — 17%. Як наслідок, на 10 тисяч українців припадає всього 63 малих підприємства.

Для порівняння у європейських країнах такий показник становить 300—600 підприємства на 10 тисяч. Такі невтішні цифри експерти пояснюють радянським минулим і недосконалою сучасною державною політикою у цій галузі. Тоді як європейці радять ставитися до бізнесменів як до головного "економічного двигуна" країни.


У Європі приватний бізнес — основне джерело доходів
«Треба бачити в приватному бізнесі джерело всіх доходів країни. Це дуже важливо зрозуміти. Якщо це зрозуміють, ставлення до приватного бізнесу зі сторони суспільства зміниться. Воно має змінитися».
— голова Представництва Світового банку в Україні Маріус Вісмант

Фахівці також попереджають, що поводитись із приватним бізнесом потрібно обережно — доходи не можна вичавлювати. Бізнесмени мають бути самі зацікавлені в тому, щоб платити податки.

«Звичайно, малий та середній бізнес має платити податки й декларувати доходи. Але це не означає, що його треба залякувати. Яких би розмірів не були податки, їх треба платити не під тиском».
— генеральний директор ЄБРР у Східній Європі Олів’є Декамп


Тиск — завеликий
Експерти також вказують на непомірно великий податковий тиск на представників малого та середнього бізнесу. Такі методи роботи фіскальних органів стимулють підприємців утікати в "тінь".

Зокрема, навантаження на зарплату для українських малих та середніх підприємств становить понад 50% від доходу. Хоча критичний для "тіні" розмір — 30%, констатують фахівці.

За таких обставин частка малих та середніх підприємців у ВВП України на сьогодні не перевищує 15%. Для порівняння, у Франції та Німеччині цей показник сягає 50%.

«Діюча система ніколи не допустить малий та середній бізнес до розвитку. Тому що він несе загрози для монополістів у владі та бізнесі. Перша загроза — це створення конкуренції. І, відповідно, зменшення прибутків для великого капіталу. Крім того, сильний та багаточисельний малий і середній бізнес — це свідомі люди. А це заважає сьогоднішній системі управління».
— голова Об’єднання малого та середнього бізнесу Оксана Продан


Як завжди. Потрібні реформи
Задля вирішення вказаних проблем експерти традиційно закликають проводити реформи. Однак не тому, що вже запроваджені не діють. А тому, що багато з них або несуттєві, або неефективні.

«Потрібно проводити серйозніші реформи. В плані й відкриття бізнесу, доступу до фінансування, перевірок і закриття цього бізнесу».
— керівник діяльності IFC в Україні Олена Волошина


Проблема кредитів
Ще однією невирішеною проблемою фахівці називають недоступність для малого та середнього бізнесу дешевого кредитування.

Така ситуація із грошима для підприємців значно стримує розвиток галузі. Про спробу допомогти в цій ситуації днями оголосив Європейський банк реконструкції та розвитку.

Кредитору Євросоюз виділив 10 мільйонів євро на фінансування програм підтримки малого і середнього бізнесу в країнах Східного партнерства, зокрема, і в Україні. Утім, ці кошти банк надаватиме не безпосередньо підприємцям, а уповноваженим банкам, які кредитуватимуть своїх клієнтів.