У нас зараз така ситуація, коли є політична дискусія, і суто юридична. Тому що мало просто називати речі своїми іменами, потрібно ще юридично це підтвердити, щоб це мало відповідні наслідки.

Термін "війна" лунає все частіше, але офіційно, наголосив дипломат, у юридичному плані ми не перебуваємо у стані війни з жодною країною світу.

Сьогоднішнє визнання Росії країною-агресором є саме політичною заявою Верховної Ради, це не є законом, але це надзвичайно важливий політичний крок. Тобто тепер у міжнародних дискусіях ми маємо чітку озвучену позицію законодавчого органу, і ми, як МЗС, донесемо цю позицію до світу,
— запевнив він.

Сьогодні, за словами посла, відбулася ще одна важлива подія: була оформлена резолюція ПАРЄ, де теж було чітко зафіксовано, що Росія фінансує терористів.

Такі політичні заяви накопичуються і створюють відповідний політичний фон для ухвалення юридичних рішень.

Другий акт парламенту – ухвалення в першому читанні законопроекту про визнання ДНР та ЛНР терористичними організаціями, є дуже важливим. І це має безпосередні правові наслідки. І ми послідовно йдемо до того, щоб відкрити нам дорогу до міжнародного визнання цих угрупувань терористичними,
— сказав Кулеба.

Стосовно наслідків зможемо казати тільки тоді, коли закон буде остаточно прийнятий.

Наразі, наголошує дипломат, утверджено єдиний формат переговорів: тристоронні переговори, від якого відмовляються самі терористи, бо їм не потрібне мирне врегулювання конфлікту.

Стосовно інформаційної сторони конфлікту, Кулеба переконаний, що росія створила штучну реальність, і зараз їх основна мета полягає у тому, щоб продати цю штучну реальність на зовнішню аудіторію.

Офіційні представники російської влади, навіть якщо вони хочуть, то просто не можуть собі дозволити говорити ані слова правди, бо інакше вся зовнішня політична лінія Росії зруйнується, як картковий будинок,
— зауважив він.

Позиція Росії стосовно українських бранців свідчить про те, на думку посла, що заради зняття санкцій Росія готова шантажувати світ заручниками та змінювати свою позицію хоч десять разів поспіль.

Складно уявити собі, що може зробити країна, економіку якої від’єднують від економіки всього світу. Чим вона може зашкодити всім іншим? Очевидно, що тут присутній блеф,
— прокоментував він сьогоднішню реакцію Россії на можливе відключення від системи SWIFT.

Вкрай невпевнену позицію Росії у цивілізованому світі, за словами Кулеби, продемонстрував і нещодавній форум в Давосі. На ньому Росія поводилася вкрай стримано.