Про це в понеділок, 1 грудня, повідомляє інформагентство Kyodo.

Я вирішу проблему північних територій і укладу мирний договір. Як політик, як прем'єр-міністр я хочу добитися цього за будь-яку ціну,
— зазначив Абе на зустрічі з мером міста Немуро північного японського острова Хоккайдо Сюнске Хасегавою.

Мер міста Немуро, в свою чергу, зазначив, що Абе вже надавався подібний шанс. "Ви зустрічалися з російським президентом вже сім разів, і я б дуже хотів, щоб ви вирішили цю проблему протягом своїх повноважень прем'єр-міністра", - наголосив Хасегава.

Нагадаємо, наприкінці травня президент Володимир Путін заявив, що Росія готова продовжити з Японією переговорний процес щодо спірних островів. При цьому він наголосив, що вирішення цієї проблеми не повинно порушувати інтереси сторін, однак він визнав, що поки незрозуміло як досягти в цьому питанні компромісу.

Мирний договір між Росією і Японією не укладено ще з часів Другої світової війни. Головною перешкодою на шляху до її підписання є суперечка навколо приналежності Південних Курил. Згідно з угодою 1855 року, Японії належать архіпелаг Хабомаї та три Курильські острови - Ітуруп, Кунашир і Шикотан, однак за підсумками Другої світової війни вони відійшли до Росії.

До слова, лідери США, Японії та Австралії заявили, що об'єднають зусилля в боротьбі проти агресії Росії на сході України та її вторгнення до Криму.