Заява, щодо бажання піти з посади з’явилася після того, як прокуратура Ганновера звернулася до Бундестагу з вимогою зняти з Президента недоторканність для кримінального розслідування.

Прокурорів цікавлять події 2008 року. Тоді, ще займаючи посаду глави уряду землі Нижня Саксонія, Вульф, начебто, отримував завуальовані хабарі від своїх друзів-мільйонерів. Зокрема, йому оплачували готельний номер. Також він отримав кредит у півмільйона євро на пільгових умовах.

“Останні події показали, що довіра народу до мене сильно постраждала, так само і різко знизилася ефективність моєї роботи, як глави держави. Відтак, я більше не можу виконувати обов’язки президента і йду у відставку. Сподіваюся, що мого наступника оберуть якомога швидше”, - сказав екс-Президент Німеччини Крістіан Вульф.

До цього тепер вже екс-Президент додав, що нічого протизаконного не вчиняв і не відчуває за собою провини, тож вірить - його виправдають.

“Я переконаний, що розслідування доведе мою невинуватість. Я робив помилки, але я був завжди чесний з усіма. І ті обвинувачення, які з’явилися впродовж останніх двох місяців, дуже вразили мене і мою дружину”, - заявив Крістіан Вульф.

Скандал навколо Вульфа може вдарити по канцлеру Німеччини Ангелі Меркель. Адже саме вона допомогла йому зайняти посаду президента. Втім, у відставці Вульфа пані Меркель знайшла і позитивний момент.

“Президент сказав, що не може виконувати більше свої обов’язки. Насправді, ця ситуація є свідченням міці нашої держави, в якій панує верховенство права, і в якій усі рівні перед законом”, - сказала канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Склавши повноваження, Вульф сам дав слідчим можливість почати розслідування. Втім, це ще не означає, що йому офіційно висунуть звинувачення. Хабарництво - не єдиний гріх, який приписують Крістіану Вульфу.

Колишній Президент також намагався завадити журналістам газети Bild оприлюднити інформацію про його підозрілий кредит.

Тепер німецькі політики мають місяць, аби визначитися з новим главою держави.

Президента у Німеччині обирає спеціальний орган - Федеральні збори. Він складається з депутатів Бундестагу та представників земельних парламентів. Посада президента Німеччини передбачає переважно представницькі функції на міжнародній арені і не дає серйозних політичних повноважень.