Посилення бюджетного контролю на рівні цілого ЄС заблокувала Великобританія, яка користується фунтом, а не євро.

“Інтереси Британії у ЄС - це збереження відкритих ринків, вільна торгівля, збут наших товарів. Усе це поки захищене. Ці спеціальні повноваження і новий рівень інтеграції буде проводитись за межею Європейського союзного договору. Ми не будемо представляти нових угод на розгляд нашого парламенту”, - сказав прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон.

Таким чином, домовленість про встановлення більш строгої бюджетної дисципліни зачепить лише 17 країн Єврозони. До них висловили бажання доєднатись ще 6 держав. ЄС має намір обмежити дефіцит Єврозони до 0,5% ВВП.

Ще одне досягнення саміту в Брюсселі - підписання договору про вступ Хорватії до ЄС 1 липня 2013 р. Приєднання цієї балканської країни до “Євросім’ї” схвалили лідери усіх 27 країн ЄС. Свої підписи під історичним документом поставили Президент Хорватії Іво Йосипович та прем'єр-міністр країни Ядранка Косор.

“Хорватія - це перший член Євросоюзу, якому на шляху до ЄС довелось подолати важкі наслідки війни. Це робить наше досягнення ще більш визначним. Успіх Хорватії - це успіх усієї Європи”, - заявив Президент Хорватії Іво Йосипович.

Набагато менше, ніж хорватам, у Брюсселі пощастило сербам. Рішення про надання Сербії статусу кандидата у члени ЄС перенесено на березень 2012 року.