26 січня озброєні "омонівці" та ФСБешники по-хазяйськи заходять у приміщення каналу АТР. Журналістів не допускають на робочі місця. Шукають відео мітингу, який відбувся під стінами Кримського парламенту ще 26 лютого минулого року. Генеральному директору закривають рот.

Від вилучення відео-архіву не врятувала канал і зміна риторики: від різкої критики окупаційної влади до компромісного ставлення.

Хоча, ймовірно, це дозволило каналу залишитися в аналоговому мовлені. А от Чорноморську ТРК можна побачити лише через супутник. 1 серпня ФСБешники наклали арешт на майно телекомпанії. Вилучили сервер. Відключили від сигналу. Кореспондент Центру журналістських розслідувань, який прихистила "Чорноморка", каже, – змушена була виїхати на материк. А більшість журналістів там працюють у підпіллі.

Рік тому Ірина працювала в Керчі на радіо. Ходила на тамтешній Євромайдан. Після анексії їй почали надходити погрози. Тому вона покинула півострів.

Журналісти, які поїхали з півострова, сумують за Батьківщиною і хвилюються за колег, котрі там намагаються працювати і передавати об'єктивну інформацію на материк. За підрахунками кримської польової місії на півострові залишилося лише зо п'ять незалежних ЗМІ.

Кримські вигнанці кажуть, – незалежних журналістів дедалі частіше на бесіди запрошує ФСБ. Місцеві любителі "Русского міра" радо їм в цьому допомагають, пишучи доноси.

Та навіть від лояльних до тамтешньої влади ЗМІ Росія вимагає пере-реєструватись. Хто не встигне, – заберуть назву. Навіть анонімних блогерів теж вимагають розсекретитись. Інакше заблокують та оштрафують власника сторінки. Така норма вже діє на території Росії.