За результатами перевірки Державної фіскальної служби, під закон про люстрацію підпадають 42% керівного складу центрального апарату та 15% керівного складу територіальних органів відомства.

Затягування люстрації в національних масштабах

— Те, що жоден із суддів досі не люстрований, а Вища рада юстиції виправдовує людей, причетних до справ часів Євромайдану, говорить про необхідність перезавантаження влади. За такої якості держслужбовців, ми не отримаємо нової держави.

Україна є однією з найбільш корумпованих країн Європи. Але за два роки роботи державі повернено лише декілька тисяч гривень. Хоча кажуть про розкрадені мільярди.

Хто в ДФС чинить опір очищенню

— Особи, які не мали права доступу до державної служби, досі не є звільненими з ДФС. Фактично, 42% дійсного керівництва не можуть обіймати свої посади. Мова йде про керівників ДФС, зокрема й обласних управлінь, а також керівників Податкової міліції.

Більшість із цих людей повинна була бути звільнена ще рік тому. Система демонструє фантастичні здібності до самозбереження. Це саботаж процесу люстрації.

— Такі випадки є прозорими, їх легко виявити. Ми можемо надати Уряду повну необхідну інформацію про осіб, що підлягають люстрації.

Коли чекати на завершення люстрації

— У ДФС вирішили, що дія Закону про люстрацію розповсюджується на них із 2013 року. Коли в інших службах мова йде про співробітників, які почали роботу із 2010 року.

Окремі посадовці з ДФС отримали приватні рішення судів, що вберегли їх від дії цього закону. Але Міністерство юстиції подає апеляційні скарги та знаходить нову інформацію, що свідчить про необхідність люстрації того чи іншого чиновника.

— Коли ми перевіряли ДФС на предмет ухилення від люстрації, їхнє керівництво нам всіляко сприяло. Саботаж чинили відділ кадрів і правовий відділ, які й несуть основну відповідальність за визнання того чи іншого посадовця таким, що підлягає або не підлягає люстрації.

— Але ми отримали доступ до всіх особистих справ. Тож ми змогли зробити необхідні висновки, перевірка мала свій результат.

Голова ДФС готовий звільнити тих, хто підпадає під дію закону про люстрацію. Якщо він й надалі проводитиме ефективну роботу, скоро служба позбавиться таких посадовців.