“Сьогодні підсудний Луценко свідомо відмовився від участі в судовому засіданні, хоча, за даними пенітенціарної системи, будь-яких медичних протипоказань щодо його участі в судових засіданнях - не було”, - каже державний обвинувачувач у справі Ю.Луценка Дмитро Лобань.

Втім офіційних висновків щодо задовільного стану Луценка прокуратура не має. Держобвинувачення керується офіційними повідомленнями на сайті пенітенціарної служби.

“На обстеження його, починаючи з грудня, жодного разу не вивозилося, не змінили, щоденні судові процеси, ні 4-разово приймати хоча б ту профілактичну дозу ліків. Скажіть, будь ласка, Луценко, який жаліється, що в нього серйозні болі, хіба може пенітенціарна система залізти до нього всередину і відчути біль, який він відчуває?” – каже дружина Ю.Луценка Ірина Луценко.

Рекордне за тривалістю 14-годинне судове засідання 19 січня запам`яталося і захисту, і свідкам, і держобвинуваченню. Підсудному ж за цей час “швидку” викликали чотири рази.

“Який зміст в тому, щоби до 12-години ночі тримати людей в цьому судовому засіданні, зверніть увагу, це був перший випадок, коли Луценко просив про першу медичну допомогу. Ну це можна назвати не інакше як садизмом, знущання над людиною”, - каже адвокат Ю.Луценка Ігор Фомін.

Очевидно, що справу розглядають поспіхом, аби встигнути до того, як європейська феміда оприлюднить свій вердикт.

“Я думаю, що це пов’язано з європейським судом з прав людини, там закінчилась комунікація, це означає, що рішення буде в найближчі місяці - і рішення, яке стосується незаконності його утримання. Зараз це суд першої інстанції, відповідно, владі потрібно максимально пришвидшити розгляд, щоб завершити швидко: перша інстанція, потім апеляція, щоб набув чинності, і тоді його не треба було звільняти”, - каже правозахисник Володимир Яворський.

Нагадаємо, Юрій Луценко перебуває під арештом з 26 грудня 2010 року.