Про це УНН повідомив глава Міненерго Юрій Продан.

Мені складно сказати, що там за справа. Я розумію, що ця справа пов'язана з тим, що прокуратура перевіряє державну компанію "Центренерго", перевіряє яким чином і які обсяги вугілля закуповувалися. Я так розумію, що перевірка йде по всіх угодах, пов'язаних із закупівлею вугілля. ПАРівське вугілля і ці угоди будуть також перевірятися,
- зазначив міністр.

Він також повідомив, що вугілля у ПАР закуповувалося у "прозорого" трейдера, і його вартість відповідає ринковій ціні.

"Об'єктивну ціну на ПАРівське вугілля не можна порівняти з ціною українського та російського вугілля. Звісно, воно буде дорожчим через транспортування, перевантаження у портах і так далі. Наскільки мені відомо з інформації, яку мені надавала компанія "Центренерго" і та державна компанія, яка закуповувала, вони закуповували в досить прозорого трейдера, з прозорими складовими, які встановлюють ціну на вугілля. Вони керувалися відповідною ціною на ринку, яка є в Південно-Африканській Республіці, і плюс ті відповідні затрати по транспортуванню вугілля до українських станцій. В мене така інформація",- сказав Продан.

Читайте також: В Україну прибуло вугілля з ПАР

Глава Міненерго підкреслив, що наразі головне, щоб Україна мала безперервний потік надходження вугілля від альтернативних постачальників, навіть якщо воно дорожче за російське. Продан додав, що він особисто та Міністерство енергетики та вугільної промисловості готові співпрацювати з правоохоронними органами.

Раніше УНН із посиланням на джерело в правоохоронних органах повідомляло, що Міністра енергетики можуть заарештувати у понеділок, 10 листопада, під час допиту у ГПУ.

За інформацією співрозмовника, кримінальне провадження, в рамках якого відбудеться допит Продана, відкрито слідчими Генеральної прокуратури України після проведення останнього засідання РНБО.

"Наразі відкрито кримінальне провадження за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України, тобто за фактом розтрати, привласнення або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем", - зазначило джерело.

Нагадаємо, у Міністерстві енергетики провели обшуки через те, що Президент Петро Порошенко поставив під сумнів прозорість схеми поставок вугілля з ПАР в Україну.