"Росія давно діє за принципом: еліти - продажні і йдуть на Захід, щоб зберегти свої статки, а народ - не посварити. Тому це (російська пропаганда) - апеляція до низів, до народних мас, щоб межа між елітами та простими людьми була більшою. Тому це розраховано на пересічного, зомбованого, "забитого" українця, який хоче жити "в хаті скраю"", - вважає Карасьов.

Читайте також: Глазьєв рекомендує Україні припинити підготовку до підписання Угоди

Крім того, на думку експерта, Росія орієнтується на корумповані прошарки еліти.

"Це також ставка на корумповані прошарки еліти, які не хочуть йти в Європу, бо розуміють, що це - правила, а грати за правилами означатиме втрачати свою конкурентоздатніть і доступ до ресурсів, завдяки яким вони збагатилися", - вважає він.

На думку політолога, великого впливу російська пропаганда в Україні немає.

Читайте також: Росія погрожує Україні авансовими платежами за газ

"Це пов'язано з тим, що Янукович тримає під контролем державний апарат, силові структури, ПР, медійні активи. Так, щось проривається через ці перешкоди, але великої шкоди я в цьому не бачу. Росія не має в Україні серйозних резидентів чи агентів впливу, які могли би цю пропаганду серйозно розкручувати на рівні медійної спільноти, експертного середовища чи електорату", - сказав він.

Карасьов вважає, що керівництво Росії, враховуючи походження ПР і донецької політичної еліти, не наривається на відкриті погрози чи шантаж.

Читайте також: До саміту у Вільнюсі стосунки між Україною і Росією будуть жорсткими, - експерт

"І це абсолютно правильний хід, який дозволяє їм завжди зробити крок назад і практично маневрувати, тримати запасні варіанти в умі і козирні карти в рукаві", - додав експерт.