Дипломат пояснив, що сьогоднішні слова Штанйнмаєра означають тільки те, що заяв стосовно повернення до мінського формату буде менше, або вони матимуть чіткіше формулювання. Це значить, що сьогодні дійсно буде прийнята резолюція стосовно санкцій проти Росії.

Варто зауважити,що санкції, які приймає саме цей орган є зазвичай економічними. І саме сьогоднішні стосуватимуться торгівлі, економіки і конкретних сфер бізнесу,
— сказав експерт.

Також, за словами Томенчука, вчорашня резолюція ПАРЄ сприяла сьогоднішньому рішенню стосовно санкцій.

Нова справа для Надії Савченко та її епатування у «Матроську тишу» є шпилькою для ПАРЄ. І сприймати її варто, на його думку, як власне риторичну заяву, що підтверджує байдужість Росії до рішень світу.

Політолог переконаний, що найближчим часом полонену не звільнять, проігнорувавши умови Європи.

Якщо Росія вийде з організації, то нам варто розраховувати на гірший сценарій розгортання подій,
— підкреслив він.

Власне саме тому, на думку експерта, ті аргументи, які були з боку деяких держав, не були націлені на підтримку РФ, як це могло видатися – скоріше задля запобігання ескалації конфлікту: щоб не залишати Росію взагалі без варіантів і не змушувати її діяти безповоротньо і неврівноважено.

Є велика вірогідність того, сказав він, що просування у мінському форматі найближчим часом не буде, судячи з останніх терактів, які були влаштовані в Маріуполі та Донецьку.

Також експерт пояснив, чому на мінських переговорах інтереси України представляє саме екс-президент Кучма, а не представники діючої влади.

Греція, враховуючи її нові політичні реалії, на думку ЄС по українському питанню має не дуже великий вплив, тому перейматися Україні з цього приводу не варто,
— наголосив дипломат.

Загалоп по питанню подальших євроінтеграційних дій України політолог відзначив, що наразі це є другорядним питанням, бо в нинішніх умовах нашій країні більш важлива саме економічна підтримка від країн Європи, яку вони нам продовжують надавати вже протягом півроку.

Також експерт прокоментував рейтинг тих, хто лобіює інтереси України в світі, який сьогодні було оприлюднено.