У відповідях на запитання у Володимира Володимировича вже виточився власний стиль – під час кожного спілкування з журналістами в нього виникає нестримне бажання пожартувати. То приказки згадає, то анекдот розповість, а в метафорах з ним взагалі ніхто не зрівняється. Згадати б лише жарт 2013 року про першу шлюбну ніч, на який дуже яскраво, одним лиш поглядом, відреагувала канцлер Німеччини Ангела Меркель.

За рік таких ухилень від запитань через жарти у Путіна назбиралася дотепностей майже на цілу збірку, і найяскравіші ми вирішили пригадати.

"Валдай". Сочі 22-24 жовтня 2014 р.

Під час чергової зустрічі міжнародного дискусійного клубу "Валдай" у Сочі 2014 року, президент Росії відзначився своїми неординарними висловами.

Хотів би відреагувати на те, що Вольган оптиміст. Я вже наводив, такий старий наш з бородою, і дещо грубий жарт "Песиміст і оптиміст " - "Песиміст випиває коньяк, морщиться так і каже - клопами пахне. Оптиміст ловить клопа на стіні, тисне його, нюхає і каже - коньячком пахне". Так я краще буду песимістом, який п’є коньяк аніж оптимістом, що нюхає клопів, - так Путін відповів на запитання про позицію заходу в українській кризі.

Також у Сочі він не лишив без відповіді запитання про анексію Криму.

Є давнє прислів'я: "Що дозволено Юпітеру, те не дозволено бику". Але ведмідь ні в кого дозволу питати не буде. І тайги своєї не віддасть. До нас не лізьте і не корчите з себе вершителів доль світу, - прокоментував Путін.

Мілан

Восени після поїздки в Мілан президент Росії провів підсумкову прес-конференцію, на якій також не обійшлося без коронних анекдотів Володимировича. Один із журналістів запитав - "Що буде, якщо долар коштуватиме сорок один рубль?". Проте відповідь була взагалі неочікувана.

У нас є прислів'ячко, грубувате таке, про бабусю, про дідуся: якби у бабусі були зовнішні статеві органи дідусі, вона була б дідусем, а не бабусею. Тому що там говорити ..., - відповів Путін.

Велика підсумкова прес-конференція

Не так давно Путін провів щорічну підсумкову прес-конференцію, на якій традиційно звітував про досягнення Росії і роботу влади. У цьому році Володимирович в основному заспокоював, запевняв, що Росія все зможе подолати і наполягав не впадати в паніку через курс рубля. Його виступ був не надто довгим, після чого він віджартувався, що на цьому можна і завершувати, проте питання до президента Росії у журналістів все таки були.

У Путіна запитали чи не вважає він падіння рубля розплатою за Крим. Відповідь була більш ніж оригінальна. Пролунала стара добра історія про ведмедика , але тепер з продовженням.

Це не розплата за Крим, це плата за наше природне бажання самозберегтися як нація, як цивілізація, як держава, - запевнив Володимирович.

Далі він знову зрівняв "вєликую державу" з ведмедиком.

Можливо нашому Ведмедику треба посидіти спокійно, не ганяти поросят і підсвинків по тайзі, а харчуватися ягідками медком. Може, його в спокої залишать? Не залишать. Тому що будуть завжди прагнути, щоб посадити його на ланцюг. А як тільки вдасться - вирвати і зуби і кігті. У сьогоднішньому розумінні це - сили ядерного стримування. Як тільки це, не дай Бог, станеться, то і ведмедик не потрібен стане, опудало з нього зроблять і все. Справа не в Крим, а в тому що ми захищаємо свою самостійність, суверенітет і право на існування, - закрутив російський президент.

Запитання Путіну вдалося задати Ксенії Собчак, в якому вона згадала брехливі сюжети про Україну на національному телебаченні, про нещодавні події у Чечні та поцікавилася чи ділить він людей на "бандерлогів та його соратників". Втім, перед відповіддю Володимирович встиг і пожартувати.

Навіщо ти їй дав слово?! - поцікавився Путін в модератора конференції.

Ще один яскравий момент конференції – питання про квас. Журналіст з міста В’ятка Кіровської області маючи дефект мови задавав питання про напій місцевого виробництва. Путін не розгубився, та пожартував на цю тему - президент натякнув на нетверезість журналіста. Як потім виявилося, у цього чоловіка раніше був інсульт, що і вплинуло на вимову журналіста. Втім, як повідомив пізніше сам чоловік, він не образився на жарти Путіна, адже добре знає його почуття гумору.

Загалом чіткої відповіді на запитання про війну на сході України чи анексію Криму президент Росії так і не дав, він далі продовжував крутити ту саму пластинку по колу.

Жартами та дотепними висловами Путін філігранно відвертає увагу від серйозних речей. Яким би дотепним не був пан Путін, а його жарти влучними - той інформаційний вакуум, що вони створюють може дорого коштувати громадянам Росії. Було б дійсно смішно, якщо б не так сумно.