"Перше — це припинити активні наступальні операції збройних сил, збройних формувань ополчення південного сходу України на донецькому і луганському напрямках. (...) Друге — відвести збройні підрозділи силових структур України на відстань, що виключає можливість обстрілу населених пунктів артилерією і всіма видами систем залпового вогню", — сказав Путін.

Третім кроком він називає передбачення здійснення повноцінного та об'єктивного міжнародного контролю за дотриманням умов припинення вогню і моніторингу ситуації, створюваної таким чином в зоні безпеки.

Четверте — виключити застосування бойової авіації проти мирних громадян і населених пунктів у зоні конфлікту. Далі — організувати обмін насильно утримуваних осіб за формулою "всіх на всіх" без будь-яких попередніх умов. Шосте — відкрити гуманітарні коридори для пересування біженців і доставки гуманітарних вантажів в міста та інші населені пункти Донбасу — Донецьку та Луганську області,
— наголошує президент РФ.

І останнє, за його словами, — це забезпечення можливості спрямування у постраждалі населені пункти Донбасу ремонтних бригад для відновлення зруйнованих об'єктів соціальної та життєзабезпечуючої інфраструктури, надання допомоги їм.

Окрім того, Путін вважає, що домовленості між Києвом і Південним Сходом України щодо мирного врегулювання ситуації потрібно досягнути 5 вересня під час зустрічі контактної групи у Мінську.