Про це повідомляє польське TVP info з посиланням на колишнього міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, який був одним із посередників в переговорах Януковича з опозицією для вирішення політичної кризи в Україні.

Російський президент тиснув на Януковича та вмовляв його придушити протести на Майдані. Під час телефонних розмов Путін нібито переконував українського президента, що він повинен вдарити насправді потужно, - цитує польське видання слова Сікорського, опубліковані в німецькій Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Сікорський стверджує, що дізнався цю інформацію з неофіційних джерел.

Німецьке видання також процитувало українського прем’єра Арсенія Яценюка, який сказав:"Маю відчуття, що це правда".

Яценюк вважає, що Янукович втік з Києва не через паніку, а це було частиною плану, мета якого - організувати пастку для опозиції.

Тодішня українська влада розраховувала на те, що натовп після виїзду президента з Києва захопить та підпалить парламент, зазначає польське ЗМІ.

"Це було би для Януковича підставою для жорстокого придушення фашистського путчу у столиці", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, у Києві відбулося судове засідання щодо справи розстрілу 39-ти активістів на вулиці Інститутській. Не виключено, що до розслідування може бути задіяний американський режисер Олівер Стоун.