Про це йдеться у статті The Financial Times під назвою "Битва за Україну: як Захід втратив Путіна" (Battle for Ukraine: How the west lost Putin).

За інформацією видання, протягом майже двох годин переговорів віч-на-віч 15 листопада 2014 року президент Росії перераховував довгий перелік образ. Він скаржився на те, що "Захід оголосив перемогу в "холодній" війні. Що Захід нібито обдурив Москву, розширюючи права ЄС і НАТО до кордонів Росії, він ігнорує міжнародні правила продовжує безрозсудну політику щодо Іраку, Афганістану і Лівії".

Повернувшись до обговорення ситуації на сході України, де підтримувані Росією бойовики ведуть криваву боротьбу проти офіційного Києва, якого підтримує Захід, Меркель зрештою вдалось отримати від Путіна чіткої відповіді — як він бачить вирішення ситуації.

Коли він (Путін — "24"), нарешті, запропонував рішення, вона була в шоці. Путін заявив, що Київ повинен домовитись з бойовиками, як це сталося у Росії з Чечнею — купуючи їх автономією і грошима. Можливо, така пропозиція виглядала розумною з точки зору колишнього полковника КДБ. Але для дочки пастора зі Східної Німеччини, з глибоко вкоріненим почуттям справедливості, це було неприйнятно,
— йдеться в статті.

Коли зустріч в готелі закінчилася близько 2.00 ранку, німецький канцлер і президент Росії були в поганому настрої. Після цього Путін полетів додому з саміту G20, а Меркель заявила своїм помічникам, ніякого швидкого вирішення кризи в Україні не передбачається. Канцлер також була вражена, адже амбіції Путіна стосувалися не тільки України, вони "виходили" за її межі.

Тим часом, на думку британського видання The Guardian, Захід повинен негайно надати Україні сучасну оборонну зброю, щоб вона могла протистояти силовому тиску з боку Путіна, й тільки після цього можна переходити до переговорів.